ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα σποράκι στο πιάτο μας για καλύτερη υγεία...

31 Μαρτίου 2022, 10:00

images

Μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Human Nutrition and Dietetics, ανέφερε ότι ο λιναρόσπορος -ειδικά όταν είναι αλεσμένος- έχει τεράστια οφέλη για την υγεία μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η δράση του στην κινητικότητα του εντέρου. 

Παρόμοια δράση φαίνεται ωστόσο ότι έχει και το έλαιο που μπορεί να εξαχθεί από το λιναρόσπορο. Το λινέλαιο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε α-λινολενικό οξύ, μια φυτική μορφή των Ω3 λιπαρών οξέων, που μπορεί μεταξύ άλλων να θωρακίσει την καρδιά αλλά και να βελτιώσει τα δυσάρεστα συμπτώματα σε όσους υποφέρουν από ευερέθιστο έντερο. 

Παρότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλές κλινικές μελέτες για να βεβαιωθούν οι ειδικοί για τις παρόμοιες ιδιότητες του ελαίου με τον αρχικό καρπό, υπάρχουν ωστόσο κάποιες γενικές αρχές που είναι ήδη ξεκαθαρισμένες:

- Και τα δύο είναι καλύτερο να καταναλώνονται ωμά για να μην χάνουν τις αντιοξειδωτικές τους δράσεις.

- Δεν κάνει κακό να τα καταναλώνουμε καθώς δεν έχει βρεθεί σε καμία μελέτη να έχουν αρνητικές επιδράσεις.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία από τις συνήθεις διαταραχές στο πεπτικό σύστημα.

Τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις της διαταραχής αυτής επηρεάζουν τις κοινωνικές δραστηριότητες, την εργασία, τα ταξίδια, τη σεξουαλική ζωή του ατόμου οδηγώντας πολλές φορές σε μοναχικότητα ή και κατάθλιψη. Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο και δυσφορία στην περιοχή της κοιλιάς, με φούσκωμα μετά από τα γεύματα και αρκετές μεταβολές στις συνήθειες του εντέρου.

Σχετικά Άρθρα