ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα εξωτικό φρούτο δίνει γεύση, χρώμα και βιταμίνες στα πιάτα μας

10 Φεβρουαρίου 2021, 16:00

images

Kρεμώδες, χορταστικό, κάτι ενδιάμεσο σε φρούτο και λαχανικό ως προς την χρήση του, το αβοκάντο περιέχει πολλές βιταμίνες και θεωρείται πολύ υγιεινό.

Ένα μόλις αβοκάντο περιέχει υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, καλίου, μαγνησίου, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C και βιταμίνης K. Έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν αβοκάντο έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύνολο καταστάσεων υγείας που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.

Και όχι μόνο αυτό αλλά τα αβοκάντο αποτελούν καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση του οργανισμού και στον "εφοδιασμό" του οργανισμού με καλά λίπη. Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο Journal of American Heart Association βρήκε ότι η κατανάλωση ενός αβοκάντο ημερησίως είναι κομμάτι μιας διατροφής μέτριας περιεκτικότητας σε λιπαρά που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης.

«Τα αβοκάντο είναι σίγουρα ένα τρόφιμο που θα περιλαμβανόταν σε ένα υγιεινό για την καρδιά διατροφικό μοτίβο, καθώς είναι πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες και πιο υγιεινά λιπαρά. Αν αντικαταστήσετε τις θερμίδες στην διατροφή σας που προέρχονται από ζωικά λίπη και τροπικά έλαια με πηγές μονοακόρεστων λιπαρών όπως τα αβοκάντο, θα επωφεληθείτε από πολλές ωφέλιμες επιδράσεις τους στην καρδιαγγειακή υγεία», αναφέρει η Maya Vadiveloo, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island.

Το κλειδί, σύμφωνα με τη Δρ. Vadiveloo, είναι να απολαμβάνουμε τα αβοκάντο με μέτρο. «Είναι ένα φρούτο με πολλές θερμίδες, γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι τείνουν να το αποφεύγουν, αντί να το χρησιμοποιούν με έναν πιο ελεγχόμενο και μετριοπαθή τρόπο», επισημαίνει η ειδικός.


Σχετικά Άρθρα