ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα είδος δίαιτας απομακρύνει την πιθανότητα διαβήτη τύπου 2

13 Νοεμβρίου 2022, 08:00

images

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων θα πρέπει να υιοθετηθούν και από όσους είναι στο στάδιο προδιαβήτη ή έχουν διαγνωστεί με τη νόσο και δεν λαμβάνουν ακόμα αντιδιαβητικά φάρμακα.

Η σχετική μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Tulane που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, έδειξε ότι σε μία ομάδα ατόμων που ακολούθησε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και σε μία άλλη ομάδα ελέγχου που παρέμεινε στη συνηθισμένη της διατροφή, οι συμμετέχοντες από την πρώτη σημείωσαν μείωση 0,23% στα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) -μείωση μικρή αλλά κλινικά σημαντική κατά τους ερευνητές-, ταυτόχρονη απώλεια βάρους και χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης νηστείας. 

«Το πιο σημαντικό μήνυμα είναι ότι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, αν τηρηθεί, μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική προσέγγιση ως προς την πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες» σημείωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Kirsten Dorans, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 έπειτα, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής με σοβαρότερες μασοπρόθεσμες επιπλοκές όπως είναι τα καρδιαγγειακά η απώλεια όρασης και η νεφροπάθεια.

Η Δρ Dorans είπε επίσης ότι δεν αποδεικνύεται από τη μελέτη ότι η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων εξαλείφει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη αλλά είναι σημαντική και οδηγεί σε περαιτέρω έρευνες σχετικά με τη μείωση του κινδύνου στα άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Σχετικά Άρθρα