ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελληνική μελέτη δείχνει γιατί κάποιοι δεν ανταποκρίνονται στα συμπληρώματα διατροφής

05 Νοεμβρίου 2021, 10:00

images

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Nutrition Reviews με τίτλο Genotype-guided dietary supplementation in Precision Nutrition, η ομάδα του καθηγητή Αριστείδη Ηλιόπουλου στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και των συνεργατών του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αξιολόγησαν δεδομένα που συνδέουν τη γενετική ποικιλομορφία με διαφορετικές αποκρίσεις σε μερικά από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής όπως αυτά με βιταμίνη D.

«Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα αποτελεί η χορήγηση συμπληρωμάτων ριβοφλαβίνης που αναδεικνύεται ως πιο αποτελεσματική σε σχέση ακόμα και με αντιϋπερτασικά φάρμακα στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, αλλά μόνο σε υπερτασικούς ασθενείς που φέρουν μια γενετική ιδιαιτερότητα στο γονίδιο MTHFR. Αντίστοιχα παραδείγματα αφορούν στην καθυστέρηση εκδήλωσης της νόσου Alzheimer», εξηγεί η Δρ Καλλιόπη Γκούσκου, επικεφαλής συγγραφέας.

«Με έναν αυξανόμενο αριθμό επαγγελματιών στον τομέα της Υγείας να χορηγούν συμπληρώματα διατροφής, η αντιστοίχιση τους με το γονιδιακό μας υπόβαθρο αποκτά ιδιαίτερη αξία για την επίτευξη των βέλτιστων οφελών για την υγεία», προσθέτει ο Δρ. Ηλιόπουλος.

Η πρωτοπόρος ελληνική μελέτη συντονίστηκε από την Δρ Γκούσκου, επίκουρη καθηγήτρια του Eργαστηρίου Βιολογίας και επιστημονική υπεύθυνη του δικτύου εξατομικευμένης διατροφής GENOSOPHY, και από τον κ. Αριστείδη Ηλιόπουλο, καθηγητή Βιολογίας-Γενετικής και διευθυντή του Eργαστηρίου Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Το εν λόγω άρθρο μάλιστα επιλέχτηκε από το περιοδικό Nutrition Reviews για συνέντευξη/podcast με τους κύριους συγγραφείς, κ. Ηλιόπουλο και κ. Γκούσκου. Είναι η πρώτη φορά που το περιοδικό φιλοξενεί ελληνική ομάδα για συνέντευξη.

Σχετικά Άρθρα