ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκθετική αύξηση των διατροφικών διαταραχών κατά την πανδημία

09 Μαρτίου 2022, 07:00

images

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα lockdowns, η κοινωνική απομόνωση, το υπερβολικό άγχος και ο φόβος που σχετίζονται με την COVID-19 οδήγησαν σε αύξηση της κατάθλιψης και των προβλημάτων ψυχικής υγείας που σχετίζονται με τραύματα μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Σύμφωνα με την Allison Chase, PhD, η οποία ειδικεύεται σε διατροφικές διαταραχές και είναι κλινική ψυχολόγος στο Eating Recovery Center, οι διατροφικές διαταραχές είχαν αρχίσει να αυξάνονται ήδη πριν από την πανδημία.

Σε λιγότερο από μια δεκαετία, το ποσοστό των διατροφικών διαταραχών είχε αυξηθεί κατά 119% σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Η ανορεξία είναι τώρα η τρίτη πιο κοινή χρόνια ασθένεια μεταξύ των εφήβων, μετά το άσθμα και την παχυσαρκία, δήλωσε η Chase, ενώ τονίζει ότι η κοινωνική απομόνωση και το lockdown πιθανότατα τροφοδότησαν διατροφικές διαταραχές.

«Οι διατροφικές διαταραχές ευδοκιμούν σε απομόνωση και μυστικότητα, επομένως η πανδημία θα μπορούσε να το επιδεινώσει σε μερικούς ανθρώπους».

Οι ειδικοί στις διατροφικές διαταραχές πιστεύουν επίσης ότι η αβεβαιότητα, ο φόβος και το άγχος που σχετίζονται με την COVID-19 συνέβαλαν στις διατροφικές διαταραχές. 

«Για όσους έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση, με αγχώδη ιδιοσυγκρασία, όπως βλέπουμε σε όσους υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές, είναι λογικό να εντείνεται η συναισθηματική δυσφορία, με αποτέλεσμα την αύξηση των διατροφικών διαταραχών», εξηγεί η Chase.

Επιπλέον, η Erin Parks, PhD, κλινική ψυχολόγος επισημαίνει ότι το κλείσιμο των σχολείων οδήγησε τους εφήβους σε κοινωνική απομόνωση, γεγονός που τούς έκανε να περνούν περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Πρόσφατα διεξήχθη έρευνα που δείχνει πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επιδεινώσουν την κακή εικόνα του σώματος, να προάγουν την κουλτούρα της κακής διατροφής και να προκαλέσουν διατροφικές διαταραχές», είπε η Parks.

Επιπλέον, πολλές οικογένειες βίωσαν οικονομικά προβλήματα και οι διατροφικές διαταραχές τείνουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια περιόδων επισιτιστικής ανασφάλειας, υπογράμμισε.

Τέλος, η Allison Chase δήλωσε: «Οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή. Όταν προσθέτετε το άγχος και την αβεβαιότητα για τον κορωνοϊό στο μείγμα, ο συνδυασμός μπορεί να είναι καταστροφικός».


Σχετικά Άρθρα