ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι τα τουρσί υγεινά;

07 Αυγούστου 2021, 07:00

images

Η μέθοδος παρασκευής τροφίμων τουρσί άρχισε από πολύ παλιά λόγω της ανάγκης συντήρησης τροφίμων κυρίως λαχανικών. Με τη μέθοδο αυτή, τα τρόφιμα συντηρούνταν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο θα μπορούσαν να διατηρηθούν με φυσικό τρόπο.

Τα τουρσί προέρχονται από την Περσία, το σημερινό Ιράν και η περσική  λέξη «τουρσί» σημαίνει ξινός. Συνήθως τα λαχανικά τουρσί παρασκευάζονται κόβοντάς τα λαχανικά (κυρίως αγγούρια) σε μικρά κομματάκια και βάζοντας τα σε ένα βαζάκι με ξύδι. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο διατηρούνται περισσότερο καιρό αλλά αποτελούν και μία νόστιμη και ωφέλιμη για την υγεία επιλογή που δίνει το κάτι παραπάνω σε γεύση στο γεύμα μας.  Το διαδικτυακό περιοδικό health.com μας ενημερώνει σχετικά με τα οφέλη που προσφέρουν τα τουρσί στην υγεία.

Κατά πόσο τα τουρσί είναι υγιεινά

Μία λωρίδα τουρσί έχει μόνο 5 θερμίδες και αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων Ένα δόρυ παρέχει περίπου το 7% της καθημερινής ανάγκης για βιταμίνη Κ η οποία βοηθά στην υγεία των οστών και τη σωστή πήξη του αίματος.

Ένα ολόκληρο αγγουράκι τουρσί περιέχει ποσότητες βιταμίνης Α η οποία ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα , και περιέχει ένα μικρό ποσοστό της ημερήσιας αναγκαίας κατανάλωσης για ασβέστιο, κάλιο και βιταμίνη C.

Νάτριο

Τα τουρσιά έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Μια λωρίδα περιέχει πάνω από 300 mg, ή περίπου το 13% του ημερήσιου συνιστάμενου ορίου νατρίου για υγιείς ενήλικες. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή είστε ευαίσθητοι στο νάτριο, φροντίστε να ελέγξετε την περιεκτικότητα σε νάτριο στην ετικέτα της συσκευασίας ώστε να μετριάσετε την πρόσληψη νατρίου.

Προβιοτικά οφέλη και καλύτερη πέψη

Κάποια βακτήρια αναπτύσσονται σε διάστημα λίγων εβδομάδων στα τουρσί τα οποία παράγουν γαλακτικό οξύ, το οποίο δίνει τη χαρακτηριστική τους ξινή γεύση. Αυτά τα βακτήρια περιλαμβάνουν τον Lactobacillus, ένα ευεργετικό προβιοτικό που συνδέεται με τη βελτίωση της ανοσολογικής λειτουργίας, την καλύτερη πέψη και την αυξημένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Τουρσί ως ηλεκτρολύτες και ανακούφιση από κράμπες 

Υπάρχουν θεωρίες για την χρήση των τουρσιών και του χυμού τουρσί ως πηγή ηλεκτρολυτών ή ως εργαλείο πρόληψης μυϊκών κράμπων. Μερικές μελέτες έχουν διερευνήσει τη χρήση του χυμού τουρσί για αθλητές, των οποίων τα αποτελέσματα διίστανται.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Athletic Training και αφορούσε μόλις εννέα άνδρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μικρές ποσότητες χυμού τουρσί δεν αύξησαν σημαντικά τις συγκεντρώσεις ηλεκτρολυτών στο αίμα. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι είναι αμφιλεγόμενο ότι ο χυμός τουρσί θα ανακουφίσει τις μυϊκές κράμπες που σχετίζονται με την άσκηση, επειδή ο χυμός είναι απίθανο να αντικαταστήσει την ποσότητα νατρίου που χάνεται στον ιδρώτα και επειδή το οξικό οξύ, ένα συστατικό του ξιδιού, καθυστερεί την εκκένωση του στομάχου, γεγονός που θα επιβραδύνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Μια διαφορετική μελέτη διαπίστωσε ότι ο χυμός τουρσί βοηθά στην αναστολή κραμπών. Ωστόσο, οι επιστήμονες είπαν ότι το αποτέλεσμα δεν μπορεί να εξηγηθεί από την ικανότητα του χυμού να αναπληρώνει υγρά ή ηλεκτρολύτες. Αντίθετα, θεωρούσαν ότι το οξικό οξύ του χυμού μπορεί να ειδοποιήσει τον εγκέφαλο να σταματήσει να συστέλλεται και να χαλαρώνει.

Προσοχή στην λίστα συστατικών: Κάποια είδη τουρσί περιλαμβάνουν πρόσθετα συστατικά που μπορεί να μην θέλετε να καταναλώσετε, όπως τεχνητά χρώματα και συντηρητικά.

Σχετικά Άρθρα