ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα επιβλαβή για τα μικρά παιδιά;

23 Ιουνίου 2022, 09:00

images

Μια νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών που κατανάλωναν περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν λιγότερες κινητικές δεξιότητες από τα παιδιά που κατανάλωναν λιγότερα από αυτά τα τρόφιμα. Έδειξε επίσης χαμηλότερη καρδιαγγειακή ικανότητα σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών που κατανάλωναν περισσότερες υπερβολικά επεξεργασμένες τροφές.

Αν και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στους ενήλικες, αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες που δείχνουν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυτών των τροφών και των χαμηλότερων επιπέδων φυσικής κατάστασης στα παιδιά.

Τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα κατηγοριοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη ως συσκευασμένα σνακ, δημητριακά πρωινού, καραμέλες, σόδα, ζαχαρούχους χυμούς, κονσέρβες και παρασκευασμένα τρόφιμα όπως πίτσα, χοτ ντογκ, μπέργκερ, αλλαντικά και έτοιμες κοτομπουκιές.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν την ανάγκη εκπαίδευσης των οικογενειών σχετικά με οικονομικά αποδοτικούς τρόπους περιορισμού της πρόσληψης υπερβολικά επεξεργασμένης τροφής για τη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα υγείας στην ενήλικη ζωή», δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Jacqueline Vernarelli, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια στο πρόγραμμα Master of Public Health στο Πανεπιστήμιο Sacred Heart.

Για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της φυσικής κατάστασης και των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων κατά τη διάρκεια διαφόρων σταδίων της παιδικής ηλικίας, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την αμερικανική Εθνική Έρευνα για την Εξέταση Υγείας και Διατροφής (National Youth Fitness Survey).

Αυτή η έρευνα του 2012 χρησιμοποίησε συνεντεύξεις και τεστ φυσικής κατάστασης για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα, τα επίπεδα φυσικής κατάστασης και την πρόσληψη τροφής για περισσότερα από 1.500 παιδιά στις ΗΠΑ ηλικίας 3 έως 15 ετών. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα εντοπίστηκαν με τη χρήση NOVA, η οποία κατηγοριοποιεί τα τρόφιμα και τα ποτά ανάλογα με το επίπεδο της επεξεργασίας τροφίμων.

Για παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την κινητική ανάπτυξη ως μέτρο της φυσικής κατάστασης. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα παιδιά με τις χαμηλότερες βαθμολογίες κινητικής ανάπτυξης κατανάλωναν 273 θερμίδες περισσότερες την ημέρα υπερεπεξεργασμένων τροφών από τα παιδιά με τις υψηλότερες βαθμολογίες κινητικής ανάπτυξης.

Η καρδιαγγειακή ικανότητα χρησιμοποιήθηκε ως μέτρο φυσικής κατάστασης στα μεγαλύτερα παιδιά. Η μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι και οι προέφηβοι με υψηλή καρδιαγγειακή ικανότητα κατανάλωναν 226 λιγότερες θερμίδες ημερησίως υπερβολικά επεξεργασμένων τρόφιμα από εκείνους που δεν είχαν υγιή καρδιαγγειακή ικανότητα.

Ως επόμενο βήμα, οι ερευνητές σχεδιάζουν να εξετάσουν πιο προσεκτικά τα πρότυπα κατανάλωσης υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων ανά ηλικιακή ομάδα. Για παράδειγμα, τα παιδιά τρώνε περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα για πρωινό, μεσημεριανό ή για σνακ; Η καλύτερη κατανόηση του τρόπου και του πότε καταναλώνονται αυτά τα τρόφιμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενημέρωση μελλοντικών παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την υγιεινή διατροφή.


Σχετικά Άρθρα