ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι η ζάχαρη "ένοχη"για την αύξηση της πίεσης;

20 Δεκεμβρίου 2019, 09:10

images

Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει διαβήτη σε αυτούς που δεν έχουν μέτρο στην κατανάλωσή της. Αλλά κάποιοι υποστηρίζουν ότι συντελεί και στην αύξηση της πίεσης...

Η μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες στο University of Toronto, έδειξε ότι τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη -όπως είναι κάποια αναψυκτικά, η ζεστή σοκολάτα κ.ά- αυξάνουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Η ίδια δράση δεν παρατηρήθηκε όταν οι εθελοντές ήπιαν ροφήματα και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη. Και όχι μόνον αυτό. Δεν είχαν την ίδια επίδραση όλα τα τρόφιμα με ζάχαρη!

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο journal of the American Heart Association. ήταν εξαιρετικά εκτεταμένη και δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση. Συμμετείχαν 900.000 εθελοντές στους οποίους έδωσαν άλλοτε να πιουν έναν φρέσκο χυμό από γλυκά φρούτα ή ακόμα δημητριακά ολικής άλεσης με λίγη ζάχαρη, κι άλλοτε τους έδιναν ρόφημα σοκολάτα με σαντιγί.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η κατανάλωση γλυκών, σε υγρή αλλά βέβαια και σε στερεά μορφή, είναι καλό να μην μπαίνουν συχνά στη διατροφή μας όχι μόνο επειδή κινδυνεύουμε από αύξηση του βάρους, όχι μόνο επειδή μας βάζει σε κίνδυνο για διαβήτη αλλά και επειδή μας αυξάνει τον αρτηριακή πίεση ακριβώς όπως κάνει και το αλάτι.

Σχετικά Άρθρα