ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι επιτρεπτό να λαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες βιταμινών;

13 Μαΐου 2022, 16:00

images

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία καθόρισαν πόση επιπλέον πρόσληψη βιταμίνης C χρειάζεται το κάθε άτομο ανάλογα με το σωματικό του βάρος, ώστε να το ωφελεί η πρόσληψη και να μην δημιουργεί ενδεχομένως προβλήματα "υπερβιταμίνωσης" αλλά και για να μην έχουμε έλλειψη που μπορεί να οδηγήσει σε πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients και συνδύασε τα αποτελέσματα από δύο προηγούμενες διεθνείς μελέτες. 

Όπως αναφέρουν στα συμπεράσματα, για κάθε 10 κιλά επιπλέον, χρειαζόμαστε 10mg βιταμίνης C καθημερινά. Αυτή μάλιστα είναι η πρώτη φορά που εκτιμάται η ακριβής ποσότητα που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με το σωματικό του βάρος.

Για να υπολογίσουν την ποσότητα της βιταμίνης C που απαιτείται για τα άτομα με επιπλέον βάρος, οι ερευνητές έθεσαν ως βάση ένα άτομο που ζυγίζει 60 κιλά και χρειάζεται καθημερινά 110 mg βιταμίνης C, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή. Εάν ένα άτομο ζυγίζει 90 κιλά, δηλαδή 30 κιλά περισσότερα, θα πρέπει να λάβει επιπλέον 30 mg της βιταμίνης C για να πετύχει τον βέλτιστο στόχο των 140 mg/ημέρα. Αντίστοιχα, ένα άτομο που ζυγίζει 120 κιλά,  θα χρειαστεί τουλάχιστον 40 mg της βιταμίνης για να πετύχει τα 150mg καθημερινά.

Μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Anitra Carr από το τμήμα Παθολογίας και Βιοϊατρικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου, προτείνει να δοκιμάσουμε να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως είναι κάποια φρούτα τα λαχανικά: «Ένα μήλο μεσαίου μεγέθους περιέχει 10mg βιταμίνης C, οπότε αν ζυγίζετε 70 έως 80 κιλά, καταναλώνοντας δύο μήλα την ημέρα, έχετε πετύχει το στόχο σας. Εάν ζυγίζετε όμως και λίγο παραπάνω, είναι προτιμότερο να προτιμήσετε ένα πορτοκάλι, που περιέχει 70mg βιταμίνης C ή ένα ακτινίδιο με 100mg», αναφέρει.

Σχετικά Άρθρα