ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ειδικός διατροφής μάς προτρέπει: Τρώτε ροδάκινα και νεκταρίνια

14 Ιουλίου 2022, 16:00

images

Δύο από τα πιο όμορφα φρούτα, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, που ουσιαστικά είναι το ίδιο φρούτο, καταναλώνονται σύμφωνα με μαρτυρίες, ήδη από τους αρχαίους Πέρσες και από τους κατοίκους στην "πατρίδα" τους που μάλλον είναι η Κίνα την εποχή του 1000 π.Χ.

Όπως μάς εξηγεί ο ειδικός διατροφής Μιχάλης Τσιλιμιγκάκης, "η διαφορά τους είναι κυρίως στις θερμίδες (νεκταρίνι 46 kcal ανά 100 γραμ. προϊόντος και, ροδάκινο 32 kcal ανά 100 γραμ. προϊόντος), που προκύπτουν από τους απλούς υδατάνθρακες (νεκταρίνια 11,4 γραμ. ροδάκινα 7,9 γραμ.). 

Από τα υπόλοιπα συστατικά αξιοσημείωτα είναι τα 250 mg καλίου και τα 2,2 γραμ. φυτικών ινών. Σε αντιοξειδωτικά, κυρίαρχα είναι τα 15 και πλέον διαφορετικά καροτενοειδή (440 mg), τα φλαβονοειδή (ανθοκυανιδίνες-κυανιδίνη, φλαβόνες-κατεχίνες, φλαβονόλες-κουερσετίνη κ.λ.π.) και τα φαινολικά οξέα (καφεϊκό, κουμαρικό κ.λπ.). Έχουν pH 3,7 που δεν είναι και ιδιαίτερα όξινο.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Το β-καροτένιο (που υπάρχει πλούσιο στα ροδάκινα) συνδέεται με προστατευτική δράση κατά καρκίνων (κυρίως δέρματος και πνευμόνων), εμποδίζει την αθηρωμάτωση, προστατεύει τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία (καταρράκτης και εκφύλιση ωχράς κηλίδας) και γενικά ενισχύει καίρια την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας. Οι δε φυτικές του ίνες λειτουργούν θετικά σε δυσκοιλιότητα κι αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού. Το φρούτο αυτό έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο και με το υψηλό κάλιο που περιέχει, βοηθά στην υπέρταση και στη διούρηση.

Είναι ευχάριστο και ανεκτό ακόμα και σε γαστρεντερικά προβλήματα".

* Ο Μιχάλης Τσιλιμιγκάκης είναι συγγραφέας διαιτολογικών βιβλίων, SCOPE (Ειδικός στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πιστοποιημένος από τη WOF), με μετεκπαίδευση στη Λιπιδιολογία, στην πρόληψη καρδιαγγειακών & μεταβολικών νοσημάτων, μέλος της Ελλ. Ετ. Αθηροσκλήρωσης, EAS, WOF, Ελλ. Ιατρικής Ετ. Παχυσαρκίας, αντιπρόεδρος Ελλ. Ερ. Ινστ. Επιστημον. Διατροφής Αθλητών και διευθυντής της επιχείρησης «Η ΥΓΕΙΑ».

Σχετικά Άρθρα