ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δύο προβιοτικά αναγνωρίστηκαν ως πολλά υποσχόμενες θεραπείες υπέρτασης

24 Οκτωβρίου 2023, 09:00

images

Υπολογίζεται ότι το 40% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού έχει υπέρταση, η οποία θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων επικίνδυνων καταστάσεων υγείας. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα προβιοτικά μπορεί να έχουν προστατευτική δράση κατά της υπέρτασης, αλλά οι ερευνητές έχουν περιορισμένη κατανόηση του γιατί η διαμόρφωση της μικροχλωρίδας του εντέρου, μπορεί να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο mSystems, προσθέτει 2 νέα στελέχη στη λίστα των πιθανών αντιυπερτασικών προβιοτικών. Σε πειράματα σε υπερτασικά ποντίκια, η θεραπεία με τα 2 προβιοτικά, Bifidobacterium lactis και Lactobacillus rhamnosus, επανέφερε την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης πώς αυτά τα προβιοτικά άλλαξαν το μικροβίωμα του εντέρου των ζώων σε διάστημα 16 εβδομάδων, εντοπίζοντας συγκεκριμένα μικρόβια και μεταβολικές οδούς που μπορεί να εξηγήσουν την προστατευτική επίδραση.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα 2 προβιοτικά στελέχη σε ποντίκια που ανέπτυξαν υψηλή αρτηριακή πίεση μετά την πόση νερού αναμεμειγμένου με φρουκτόζη. Σε διάστημα 16 εβδομάδων, μετρούσαν την αρτηριακή πίεση των ζώων κάθε 4 εβδομάδες. Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με φρουκτόζη που έλαβαν οποιοδήποτε προβιοτικό εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από αυτά που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και δεν έλαβαν θεραπεία με προβιοτικά.

Επιπλέον, οι ερευνητές δεν βρήκαν διαφορά μεταξύ των μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης ποντικών που τρέφονταν με φρουκτόζη που έλαβαν προβιοτικά και μιας ομάδας ελέγχου ποντικών που έπιναν μόνο νερό. Αυτό υποδηλώνει ότι οι παρεμβάσεις με προβιοτικά, θα διατηρήσουν την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα, είπε η βιολόγος Jun Li, Ph.D., στο City University του Χονγκ Κονγκ.

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη στα ποντίκια , οδήγησε σε αύξηση των Bacteroidetes και μείωση στα βακτήρια Firmicutes.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα μια μεγάλη κλινική δοκιμή για να δουν εάν η προστατευτική δράση των προβιοτικών επεκτείνεται και στα άτομα με υπέρταση. «Τα προβιοτικά αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη οδό στην προληπτική ιατρική», είπε ο Zhihong Sun, Ph.D., στο Inner Mongolia Agricultural University, «προσφέροντας δυνατότητες στη ρύθμιση της υπέρτασης και στην αναμόρφωση της προσέγγισής μας για την καρδιαγγειακή υγεία».

Σχετικά Άρθρα