ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφολόγοι αποκαλύπτουν τις τροφές που αποφεύγουν

29 Δεκεμβρίου 2023, 09:00

images

Για πολλούς, η περίοδος των γιορτών σημαίνει παρέκκλιση από την υγιεινή διατροφή. Οι γιατροί και οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι, στη ζωή τους, αυτό που γενικά αποφεύγουν είναι τα ποτά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα πρόσθετης ζάχαρης και αλατιού.

Το NBC News μίλησε με ειδικούς σε θέματα υγείας —γιατρούς, διαιτολόγους και διατροφολόγους— για τις προσεγγίσεις τους σε μια υγιεινή διατροφή. Σχεδόν όλοι δήλωσαν ότι προσπαθούν να αντικαταστήσουν σνακς όπως μπισκότα, κράκερ και αλλαντικά με λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως.

«Πραγματικά προσπαθώ να κάνω μια προσέγγιση ολόκληρων τροφίμων», είπε ο Jaimie Davis, διαιτολόγος και καθηγητής Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν. «Ο κανόνας μου είναι ότι, αν τρώω δείπνο ή μεσημεριανό, προσπαθώ να κάνω τα πάντα ώστε να είναι πάντα εντός ορισμένου πλαισίου.»

Η Δρ Linda Shiue δήλωσε ότι αποφεύγει τα σνακ, όπως συσκευασμένα μπισκότα και κράκερ. Ελέγχει επίσης τις ετικέτες των τροφίμων για χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα ή συντηρητικά. «Αν δεν ξέρετε τι είναι, πραγματικά δεν το χρειάζεστε στο σώμα σας», είπε.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη, συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, κατάθλιψης και θανάτου, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2020. Αυτή η κατηγορία τροφίμων περιλαμβάνει αναψυκτικά, χοτ ντογκ, καραμέλες, δημητριακά πρωινού και παγωτά, τα οποία μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών.

Μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι η κατανάλωση λιγότερων κορεσμένων λιπαρών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, ενώ άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε το ίδιο έτος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά συσχετίστηκαν με υψηλότερα ποσοστά θανάτου από όλες τις αιτίες.

Η Shiue είπε ότι είναι σημαντικό να δίνουμε προτεραιότητα στα λαχανικά επειδή είναι πηγή φυτικών ινών, που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου και αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Το πώς θα κάνετε τα λαχανικά προσιτά και γευστικά εξαρτάται από τις μεθόδους μαγειρέματος και τα καρυκεύματα, δήλωσε η Shiue, προσθέτοντας ότι κάποτε έπεισε κάποιον που μισούσε τα λαχανάκια Βρυξελλών να τα αγαπήσει ψήνοντάς τα σε δυνατή φωτιά στο φούρνο και σερβίροντάς τα με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

«Πολλοί άνθρωποι που δεν τους αρέσουν τα λαχανικά, είναι επειδή μεγάλωσαν με ανθρώπους που δεν ήξεραν πώς να τα μαγειρέψουν».

Αρκετοί διατροφολόγοι που συμμετείχαν σε συνέντευξη τόνισαν ότι δεν υπάρχει κάποια κοινή οδηγία για όλους τους ανθρώπους για να τρώτε υγιεινά, και ότι παράγοντες όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά υγιεινά τρόφιμα και η κατανόηση των ετικετών των τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν το ποια διατροφή επιλέγετε.

Ωστόσο, η Laura Bellows, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Cornell, είπε ότι αντί να αποφεύγει εντελώς ορισμένα τρόφιμα, ακολουθεί μια προσέγγιση που είναι το μέτρο και  ακολουθεί διατροφικές οδηγίες που περιγράφονται από το Υπουργείο Γεωργίας, επισημαίνοντας ότι σημασία δεν έχει το τρόφιμο αυτό καθ’ εαυτό, αλλά η ποσότητα στην οποία καταναλώνεται.


Σχετικά Άρθρα