ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφογενετική - διατροφογενωμική: Τι είναι και πως μπορούν να μας βοηθήσουν

10 Δεκεμβρίου 2020, 10:00

images

Τα γονίδια περιέχουν όλες τις βιολογικές πληροφορίες του οργανισμού μας και η έκφρασή τους καθορίζεται τόσο από ενδογενείς παράγοντες του κυττάρου, όπως είναι τα ένζυμα, όσο και από εξωτερικούς, όπως η διατροφή.

Η επιστήμη της διατροφογενωμικής δείχνει πώς οι συνήθειες διατροφής επιδρούν στο ανθρώπινο γονιδίωμα (δηλαδή, σε όλο το DNA μας). Και η επιστήμη της διατροφογενετικής ασχολείται με τα SNPs, δηλαδή, ένα μέρος του DNA τα οποία μπορούν να τροποποιήσουν το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών.

Αυτό που έχει αξία να γνωρίζουμε σχετικά με το γενετικό μας προφίλ, είναι αν στο DNA μας υπάρχουν πολυμορφισμοί (SNPs) που σχετίζονται με την εμφάνιση ασθενειών ή τροποποιούν το μεταβολισμό ενός θρεπτικού συστατικού και πώς μπορεί να τροποποιηθεί ο κίνδυνος αυτός μέσα από ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής. Και ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διαιτολόγων (Academy of Nutrition and Dietetics) αναφέρει ότι δεν συνιστάται η εφαρμογή διατροφογενετικών τεστ στην κλινική πράξη.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που μέσω αυτού μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την έννοια της γονιδιακής διατροφής είναι το εξής: Έχει παρατηρηθεί πως τα άτομα που φέρουν το αλληλόμορφο Α στο γονίδιο FTO διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας σε σχέση με τα άτομα που δε φέρουν το συγκεκριμένο αλληλόμορφο, ωστόσο ο κίνδυνος αυτός μπορεί να τροποποιηθεί μέσω της ισορροπημένης διατροφής και της άσκησης. Κι από αυτό το παράδειγμα μπορούμε να καταλάβουμε την πρακτική εφαρμογή των επιστημών αυτών.

Σχετικά Άρθρα