ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Μύθοι και αλήθειες

17 Ιουνίου 2022, 09:00

images

Όχι δεν χρειάζεται να τρώτε για δύο! Ούτε απαγορεύεται δια ροπάλου ο καφές. Ούτε πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε πολλά κιλά για να μεγαλώσει το έμβρυο... Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική λειτουργία του γυναικείου οργανισμού που θέλει προσοχή σε συγκεκριμένα πράγματα, ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στους γιατρούς και τις μαίες.

Μύθος 1: Πρέπει να τρώτε για δύο.

Αλήθεια: Αρκεί να τρώτε σωστά για ...μία. Οι καούρες και οι στομαχικές διαταραχές κατά το πρώτο τρίμηνο και οι εντερικές διαταραχές κατά το τρίτο τρίμηνο, απαιτούν μικρά και πολλά γεύματα με υγιεινές τροφές όπως είναι τα φρούτα, τα δημητριακά και το κρέας. Αλλά δεν χρειάζεται να τρώτε σαν να είστε άρρωστη ή να καταναλώνετε τροφές που δεν σάς αρέσουν. Δεν είστε σε κάποια τιμωρία. Έγκυος είστε! Αν τρώτε ισορροπημένα με αρκετές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη, όλα θα πάνε κατ' ευχήν.

Μύθος 2: Πρέπει να εγκαταλείψετε τη γυμναστική.

Όποια γυναίκα αθλείται πριν μείνει έγκυος, μπορεί να συνεχίσει να το κάνει σε συνεννόηση με το γιατρό της. Όποια δεν γυμναζόταν, η εγκυμοσύνη δεν είναι η καλύτερη περίοδος για να το ξεκινήσει. Μπορεί όμως να περπατάει καθημερινά ή να κολυμπάει, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού που γνωρίζει το ιστορικό της κάθε γυναίκας.

Μύθος 3: Απαγορεύεται ο καφές δια ροπάλου.

Το αλκοόλ απαγορεύεται παρότι κάποιοι γιατροί επιτρέπουν ένα ποτήρι κρασί μία φορά στις τόσες... Ο καφές όμως δεν απαγορεύεται εφόσον τον επιθυμείτε. Μπορείτε να απολαμβάνετε το αγαπημένο σας ρόφημα αρκεί να μην κάνετε υπερβολές και υπερκατανάλωση. Η φειδώ είναι άλλωστε μία αρετή που πρέπει να έχουμε όλοι κι όχι μόνο οι γυναίκες που εγκυμονούν.

Μύθος 4: Σάς μυρίζουν και επιθυμείτε γλυκά τα οποία μπορείτε να φάτε ελεύθερα.

Όχι δεν μπορείτε να τρώτε ελεύθερα γλυκά διότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα εμφάνισης του διαβήτη κύησης ειδικά στις κυρίες που έχουν περιττά κιλά πριν μείνουν έγκυες. Μπορείτε να τρώτε ένα μικρό κομμάτι γλυκό αραιά και που, αλλά με προσοχή και συνυπολογίζοντας τι άλλο "αμαρτωλό" φάγατε την ίδια ημέρα.

Μύθος 5: Αν δεν φάτε σωστά και δεν βάλετε πολλά κιλά δεν θα μεγαλώσει το έμβρυο.

Το έμβρυο αναπτύσσεται από τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνει μέσω του ομφάλιου λώρου. Παίρνει δηλαδή θρεπτικά συστατικά από το αίμα της  μητέρας του. Αν δεν τρώτε σωστά, εσείς έχετε να χάσετε. Όχι εκείνο. Αυτό βέβαια ισχύει ως ένα βαθμό και όχι σε ακραίες καταστάσεις που η μητέρα υποσιτίζεται. Τότε υπάρχει πρόβλημα τόσο για την έγκυο όσο και για το κύημα.

* Με πληροφορίες από την Αμερικανική Ένωση Μαιευτήρων Γυναικολόγων.

Σχετικά Άρθρα