ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφή: Πώς να αποφύγετε δερματικά προβλήματα και αλλεργίες

03 Οκτωβρίου 2022, 09:00

images

Για ορισμένα άτομα με τροφικές αλλεργίες και ευαισθησίες, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό να απελευθερώσει ενώσεις που προκαλούν φλεγμονή. Αυτό με τη σειρά του, μπορεί να συμβάλει σε έξαρση του εκζέματος.

Ακόμα κι αν ένα άτομο δεν είναι αλλεργικό σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, μπορεί να έχει ευαισθησία σε αυτό και μπορεί να εμφανίσει καθυστερημένα δερματικά συμπτώματα μετά την έκθεσή του σε αυτό. Μάλιστα, ορισμένα συμπτώματα αλλεργίας, όπως ο κνησμός, μπορεί να εμφανιστούν αμέσως και να επιδεινώσουν το έκζεμα.

Η δίαιτα αποκλεισμού – elimination diet- είναι μια τεχνική που μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό των τροφών που μπορεί να προκαλούν την αντίδραση. Αυτή η δίαιτα περιλαμβάνει την προσωρινή αποφυγή ενός φαγητού ή μίας ομάδας τροφών για αρκετές εβδομάδες .

Πριν ξεκινήσετε η δίαιτα αποκλεισμού, το άτομο θα πρέπει να μιλήσει με έναν γιατρό για τα συμπτώματα του εκζέματός του και ποιες τροφές θα μπορούσαν να προκαλούν προβλήματα. Μπορεί να επιθυμούν να δημιουργήσουν μια λίστα με πιθανές «τροφές ενεργοποίησης» με τη συμβουλή γιατρού.

Στη διάρκεια αυτού του αποκλεισμού τροφών από την καθημερινή διατροφή, θα πρέπει να παρακολουθείται το εάν υπάρχει ανακούφιση από τα συμπτώματα. Στη συνέχεια, τα τρόφιμα επαναφέρονται σταδιακά, ένα προς ένα, για να διαπιστωθεί εάν τα συμπτώματα επανεμφανίζονται. Αυτό βοηθά ένα άτομο να μάθει ποιες τροφές ενεργοποίησης μπορεί να του προκαλούν προβλήματα.

Θα μπορούσαν επίσης να θεωρηθούν χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές:

Κρατήστε ένα λεπτομερές ημερολόγιο για όλα όσα τρώτε και πίνετε, και τα συμπτώματα που εμφανίζονται. Η σύγκριση αυτών των αρχείων μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των πιθανών τροφών ενεργοποίησης.

Μετά την περίοδο αποκλεισμού τροφών, προσθέστε σιγά - σιγά τα τρόφιμα ξανά στη διατροφή, ένα κάθε φορά. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πιο εύκολο να ξεχωρίσετε ποιες τροφές προκαλούν αντίδραση.

Ορισμένες τροφικές αλλεργίες μπορεί να χρειαστούν μία ημέρα ή περισσότερο για να εμφανιστούν. Μην προσθέτετε μια νέα τροφή ξανά στη διατροφή αμέσως μετά τον αποκλεισμό της. Αντίθετα, επαναφέρετε την ίδια τροφή για αρκετές ημέρες για να ελέγξετε για αντίδραση. Μετά από μερικές ημέρες, ένα άτομο μπορεί να προχωρήσει στην προσθήκη άλλης τροφής ξανά στη διατροφή.

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει τεστ αλλεργίας για να βοηθήσει στον προσδιορισμό της καλύτερης θεραπείας για το έκζεμα. Ωστόσο, ένας γιατρός πρέπει να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Ακόμα κι αν ένα τρόφιμο δείχνει θετικό αποτέλεσμα σε ένα τεστ αλλεργίας, μπορεί να μην είναι σκόπιμο ή χρήσιμο να αφαιρεθεί αυτό το τρόφιμο από τη διατροφή ενός ατόμου.


Σχετικά Άρθρα