ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά μάς κάνει πολύ καλό στην υγεία

01 Δεκεμβρίου 2023, 16:00

images

Μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, προϊόντα ολικής άλεσης και άφθονο νερό, μάς κάνει πολύ καλό στην υγεία μας. Αντίθετα, επιλογές όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και το αλκοόλ, συνθέτουν μια κακή διατροφή. 

Τα τρόφιμα αυτά χαρακτηρίζονται από ένδεια πολύτιμων συστατικών, προκαλώντας χρόνια φλεγμονή στο έντερο και καταστέλλοντας την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. 

Πλήθος επιστημονικών δεδομένων συσχετίζει την κακή διατροφή με βλάβες στην κυτταρική λειτουργία και την παραγωγή αντισωμάτων, ενώ πολλές επιδημιολογικές μελέτες διαπιστώνουν πως, όσοι δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο βακτηριακών, ιογενών και άλλων λοιμώξεων. 

Το ζήτημα είναι ότι παγκοσμίως τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα γεύματα είναι πιο φθηνά και νόστιμα (λόγω του αλατιού και της ζάχαρης που περιέχουν) με αποτέλεσμα να τα προτιμούν πολλοί νέοι και μεγαλύτεροι με οικονομικά προβλήματα ή αδυναμία να παρασκευάσουν μόνοι τους το φαγητό της ημέρας.

Όπως διαπιστώνουν από τον ΠΟΥ, η φτώχεια και η αύξηση των ανθρώπων που ζουν μόνοι στο σπίτι, έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των συνηθειών διατροφής, με άμεσο αντίκτυπο και στη μελλοντική υγεία. Οι εκστρατείες ενημέρωσης πρέπει τώρα να στοχεύουν σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου ώστε από πολύ νωρίς να γίνεται συνείδηση ότι, αν δεν μπορούμε να αγοράσουμε φρέσκο ψάρι και ποικιλία φρούτων, τότε ας τρώμε τουλάχιστον όσπρια, λαδερά και κοτόπουλο ώστε να μην κάνουμε συνολικά κακή διατροφή χωρίς να πληρώνουμε πολλά χρήματα!



Σχετικά Άρθρα