ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφή και ψυχικές διαταραχές: Υπάρχει σχέση αλλά όχι ξεκάθαρη

14 Οκτωβρίου 2022, 10:00

images

Μελέτη έδειξε για πρώτη φορά ότι τα άτομα που τρέφονται αποκλειστικά χορτοφαγικά, αντιμετωπίζουν στατιστικά μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους κατάθλιψη, αλλά δεν αποδείχτηκε ότι για την εμφάνιση του ενός ευθύνεται το άλλο σε όλες τις περιπτώσεις. 

Αν και τα νεότερα στοιχεία επιβεβαιώνουν και παλιότερο αντίστοιχο ερευνητικό υλικό, μια ενδιαφέρουσα παράμετρος που αναδεικνύεται είναι ότι η σχέση αυτή υπάρχει ανεξάρτητα από τη διατροφική πρόσληψη. Κοινώς, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders υποδηλώνει ότι τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης των χορτοφάγων δεν οφείλονται στο περιεχόμενο της διατροφής τους.

Με άρθρο του στο The Conversation ο Chris Bryant, επίτιμος συνεργάτης στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Bath, διατύπωσε την άποψη ότι ίσως η κατάθλιψη να οδηγεί τους ανθρώπους στο να εγκαταλείψουν την κατανάλωση κρέατος και όχι το αντίστροφο. Αυτό συμβαίνει διότι στα καταθλιπτικά συμπτώματα περιλαμβάνονται οι αρνητικές σκέψεις και τα αισθήματα ενοχής. 

Επίσης σημείωσε ότι η χορτοφαγική διατροφή θα μπορούσε να πυροδοτήσει την κατάθλιψη, όχι όμως λόγω της ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών επειδή κάνει πιο δύσκολη την κοινωνικότητα και τη συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Η σχέση μεταξύ χορτοφαγίας και κατάθλιψης, θα μπορούσε εξάλλου να διαφέρει μεταξύ των χωρών και των λαών καθώς σε ορισμένες κοινωνίες η κρεατοφαγία είναι διαδεδομένη ( πχ στις ΗΠΑ) ενώ σε άλλες -για παράδειγμα ασιατικές χώρες- ο κανόνας είναι η χορτοφαγία. 

Ο ερευνητής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πιθανώς η χορτοφαγία και η κατάθλιψη είναι αλληλένδετες, ωστόσο και οι δύο θα μπορούσαν να συνδέονται και με κάποιον τρίτο παράγοντα που έχει να κάνει με συνθήκες, γενετικό προφίλ, εμπειρίες, γνώσεις, μόδες κλπ.

Σχετικά Άρθρα