ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφή και εμφάνιση εμβοών: Υπάρχει σχέση

15 Μαρτίου 2024, 09:00

images

Οι εμβοές είναι μια ιατρική κατάσταση που προκαλεί ένα επίμονο κουδούνισμα ή βουητό στα αυτιά, αν και ο ήχος δεν προέρχεται από κάποια εξωτερική πηγή. Είναι συχνό φαινόμενο, επηρεάζοντας έως και 1 στους 4 ενήλικες. Τα αίτια των εμβοών είναι ασαφή, αλλά πολλά άτομα που ζουν με την πάθηση, εμφανίζουν κάποιο βαθμό απώλειας ακοής. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά ορισμένες μέθοδοι μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων συσκευών ηχοθεραπείας, συμπεριφορικών θεραπειών και φαρμάκων. 

Μερικοί άνθρωποι με εμβοές πιστεύουν ότι ορισμένα τρόφιμα ή ποτά μπορούν να επιδεινώσουν ή να μειώσουν τα συμπτώματά τους. Ωστόσο, η έρευνα για τη σχέση μεταξύ της διατροφής και της σοβαρότητας των εμβοών, είναι περιορισμένη. Για παράδειγμα,  παλαιότερη μελέτη από το 2014 σε ενήλικες μέσης ηλικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ διατροφικών επιλογών και εμβοών. Χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερα από 170.000 άτομα που απάντησαν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τις εμβοές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν συσχέτιση μεταξύ των επίμονων εμβοών και:

-αποφυγής των γαλακτοκομικών,

-αυξημένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών,

-αύξησης της κατανάλωσης ψωμιού, ιδιαίτερα ψωμιού ολικής αλέσεως.

Αντίθετα, όσοι έτρωγαν περισσότερα ψάρια και λιγότερα αυγά, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν επίμονες εμβοές.

Οι συσχετίσεις μεταξύ διατροφικών επιλογών και εμβοών, ήταν μέτριες σε αυτή τη μελέτη και μικρές σε σύγκριση με τις σχέσεις μεταξύ των εμβοών και άλλων παραγόντων, όπως η ηλικία και η έκθεση στον θόρυβο. Τα ευρήματα επίσης δεν αποδεικνύουν ότι αυτές οι διατροφικές συνήθειες είναι η αιτία των εμβοών, ούτε ότι η αλλαγή τους θα βελτίωνε τα συμπτώματα.

Μία μελέτη του 2019 υπογραμμίζει το γεγονός ότι τα συνολικά στοιχεία που εμφανίζουν σχέσεις αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ εμβολών και τροφίμων, δεν θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόπιστα. Τέλος, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Tinnitus UK σημειώνει ότι καμία συνεπής έρευνα δεν αποδεικνύει ότι συγκεκριμένα τρόφιμα ή ποτά επηρεάζουν τη σοβαρότητα των εμβοών.

Σχετικά Άρθρα