ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαλειμματική νηστεία και δίαιτες αμφιβόλου ασφάλειας

16 Ιουλίου 2020, 16:00

images

Mελέτες που εξέτασαν την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες διαφόρων σχημάτων της διαλειμματικής νηστείας, έχουν δείξει ήδη αποτελέσματα.

Τα σχήματα της διαλειμματικής νηστείας

α) Eναλλασσόμενη ημερήσια νηστεία 

Σε αυτό το σχήμα περιλαμβάνονται εναλλασσόμενες ημέρες νηστείας. Μία ημέρα δεν καταναλώνονται καθόλου ή πολύ χαμηλές θερμίδες (25% ενεργειακή πρόσληψη) και την επόμενη τρώμε φαγητό και υγρά κατά βούληση. 

Τέσσερις μελέτες διερεύνησαν τα μεταβολικά της αποτελέσματα περιλαμβάνοντας από 8 έως 30 άτομα με φυσιολογικό βάρος και 10 παχύσαρκους ή υπέρβαρους για διάρκεια από μία ημέρα έως τρεις μήνες, χωρίς να συμπεριληφθεί ο βαθμός της φυσικής άσκησης. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με αυτό το σχήμα διαλειμματικής νηστείας μπορεί να επιτευχθεί μέτρια απώλεια σωματικού βάρους (κατά μέσο όρο 2,5% απώλεια βάρους), βελτίωση παραμέτρων, όπως μείωση των μεταγευματικών τριγλυκεριδίων (σε μία μελέτη), μείωση των τριγλυκεριδίων νηστείας, αύξηση της HDL («καλής» χοληστερόλης) και μείωση της ολικής χοληστερόλης αλλά αύξηση της LDL («κακής» χοληστερόλης σε μία μελέτη), μείωση του σακχάρου και/ή της ινσουλίνης νηστείας και μείωση δεικτών φλεγμονής.

Παρατηρήθηκε τέλος ότι με αυτό το σχήμα της εναλλασσόμενης διαλειμματικής νηστείας οι γυναίκες είχαν χειρότερη -μειωμένη- ψυχολογική διάθεση και μειωμένη απόδοση στην εργασία τους ενώ επίσης αυξανόταν το αίσθημα της πείνας σημαντικά τις ημέρες της νηστείας.

Συμπερασματικά, στοιχεία δείχνουν ότι αυτό το σχήμα μπορεί να ελαττώσει σε μέτριο βαθμό το σωματικό βάρος και οδήγησε σε βελτίωση κάποιων μεταβολικών παραμέτρων, ωστόσο λόγω της αύξησης του αισθήματος της πείνας και του χαμηλού αριθμού των προσλαμβανόμενων θερμίδων κατά τη διάρκεια των ημερών της νηστείας να μην είναι εφικτό να ακολουθηθεί από πολλούς.

β) Τροποποιημένα σχήματα νηστείας 

Αυτό το σχήμα περιλαμβάνει τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας στο 20%-25% των ημερήσιων αναγκών ενέργειας σε τακτικές προγραμματισμένες ημέρες νηστείας.

Ο τύπος αυτού του επονομαζόμενου διαλείποντα ενεργειακού περιορισμού είναι η βάση για την γνωστή και δημοφιλή «5 προς 2» δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει περιορισμό (κατά 80-85%) στην πρόσληψη θερμίδων-ενέργειας για δύο οποιεσδήποτε, μη συνεχόμενες ημέρες της εβδομάδας και λήψη απεριόριστου φαγητού τις υπόλοιπες 5 ημέρες της εβδομάδας.

Συμπερασματικά, τα τροποποιημένα σχήματα νηστείας οδηγούν σε απώλεια σωματικού βάρους με μέτρια και ανάμεικτα αποτελέσματα στα λιπίδια, σε δείκτες ρύθμισης του σακχάρου, στα λιπίδια και σε δείκτες φλεγμονής.

γ) Χρονικά περιορισμένη νηστεία 

Είναι ένα διατροφικό σχήμα που παρατείνει τη διάρκεια της νυχτερινής νηστείας. Είναι το γνωστό σχήμα 16:8 στο οποίο οι άντρες νηστεύουν για 16 ώρες  και τρώνε όλες τις θερμίδες που τους αντιστοιχούν σε ένα παράθυρο 8 ωρών. Όσον αφορά στις γυναίκες, ιδανικά θα νηστέψουν για 14 ώρες και θα φάνε τις θερμίδες που χρειάζονται σε ένα παράθυρο 10 ωρών.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας δεν επιτρέπεται καμία κατανάλωση θερμίδων. Μόνο νερό, καφές και υγρά χωρίς ζάχαρη. Η χρήση γλυκαντικών, όπως η στέβια επιτρέπονται. 


Σχετικά Άρθρα