ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δίαιτα τύπου νηστείας μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή της βιολογικής γήρανσης

25 Φεβρουαρίου 2024, 08:00

images

Οι 3 κύκλοι της λεγόμενης δίαιτας μίμησης νηστείας (FMD), αποδείχθηκε ότι μειώνουν τους βιοδείκτες που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, το ηπατικό λίπος στους ανθρώπους και άλλους δείκτες που σχετίζονται με τη γήρανση. Ο καθηγητής του USC Leonard Davis School Valter Longo, ο ανώτερος συγγραφέας της νέας μελέτης, σχεδίασε τη FMD. Αυτή η δίαιτα 5 ημερών, είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά και χαμηλή σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και θερμίδες.

Η μελέτη εξέτασε τον αντίκτυπο της δίαιτας σε 2 κλινικές μελέτες, οι οποίες περιλάμβαναν άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 70 ετών. Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη δίαιτα που μιμείται τη νηστεία πέρασαν από 3-4 μηνιαίους κύκλους, τηρώντας τη διατροφή για 5 ημέρες και ακολουθώντας κανονική διατροφή για τις υπόλοιπες 25 ημέρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς στην ομάδα FMD, είχαν λιγότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, χαμηλότερα αποτελέσματα HbA1c και καλύτερα αποτελέσματα γλυκόζης νηστείας. Είχαν επίσης λιγότερο κοιλιακό λίπος και λίπος στο συκώτι, μαζί με βελτιωμένους δείκτες του ανοσοποιητικού συστήματος που υποδηλώνουν χαμηλότερη φλεγμονή.

Επιπλέον, και οι δύο κλινικές μελέτες έδειξαν ότι όσοι ακολούθησαν τη δίαιτα FMD, είχαν μειώσει τους δείκτες που σχετίζονται με τη βιολογική γήρανση κατά 2,5 χρόνια κατά μέσο όρο.

«Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα πειστικά επειδή και οι 2 μελέτες, 1 στο Λος Άντζελες και 1 στο Τενεσί, κατέληξαν σε παρόμοια αποτελέσματα στη μείωση της βιολογικής ηλικίας κατά 2,5 χρόνια, όπως μετρήθηκε με τη μέθοδο του biome που αναπτύχθηκε από τον Morgan Levine στο Yale, αλλά επίσης έδειξαν παράλληλες ενδείξεις αναζωογόνησης ή βελτιωμένης λειτουργίας/υγείας πολλαπλών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος, του ήπατος και του ενδοκρινικού συστήματος, όπως μετριέται με τυπικές μεθόδους», δήλωσε ο καθηγητής Longo στο Medical News Today.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature.

Σχετικά Άρθρα