ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δίαιτα Peter Attia για καλύτερη υγεία και μακροζωία

13 Αυγούστου 2023, 08:00

images

Το διατροφικό πλαίσιο του Peter Attia μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε θέλει να χάσει βάρος, να βελτιώσει την υγεία του και ενδεχομένως να επιτύχει τη μακροζωία. O Peter Attia είναι γιατρός που εξηγεί την έρευνα πίσω από την αύξηση της διάρκειας ζωής και τη βελτίωση της διάρκειας της υγείας (ή της ποιότητας ζωής).

Δεν υπάρχει ενιαίο σύνολο κατευθυντήριων γραμμών για μια «δίαιτα Peter Attia». Η κύρια εστίασή του, είναι στην ενσωμάτωση της πιο πρόσφατης έρευνας για την υγεία και τη μακροζωία στη καθημερινότητα και τη διατροφή μας. Επιπλέον, ο Attia υποστηρίζει την αξιοποίηση της διατροφής ως μέσο για την υποστήριξη της μεταβολικής υγείας και την εύρεση του καλύτερου τρόπου για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης χρόνιας νόσου, διατροφή την οποία ένα άτομο μπορεί να τηρήσει με συνέπεια.

Η «δίαιτα» του Peter Attia γίνεται καλύτερα κατανοητή στο πλαίσιο του «διατροφικού του πλαισίου». 

Ο Attia υποστηρίζει ότι όλες οι δίαιτες αποτελούνται από έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω περιορισμούς:

Διαιτητικός περιορισμός (DR) — τι τρώτε.
Περιορισμός θερμίδων (CR) — πόσο τρώτε.
Χρονικός περιορισμός (TR) —πότε τρώτε.

Ο Attia περιγράφει αυτούς τους 3 τύπους περιορισμών ως παραμέτρους που πρέπει να τηρούνται ή ως «μοχλούς που πρέπει να τραβηχτούν». Η απώλεια βάρους απαιτεί το τράβηγμα ενός ή περισσότερων από αυτούς τους μοχλούς σε διάφορους συνδυασμούς. Οι ασθενείς που δεν τραβούν κανέναν από τους 3 μοχλούς  θεωρούνται ότι ακολουθούν την τυπική αμερικανική δίαιτα (SAD), η οποία οδηγεί σε αύξηση βάρους και χρόνια νόσο. Στην ιδανική περίπτωση, οι ασθενείς θα τραβήξουν 2 μοχλούς τη φορά.

Τέλος, ο Attia είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι δεν κατανάλωνε ζάχαρη, επεξεργασμένα τρόφιμα ή άμυλο. Δήλωσε επίσης ότι τρώει μόνο μικρές ποσότητες φρούτων με τη μορφή μούρων επειδή περιέχουν τη λιγότερη ποσότητα φρουκτόζης. Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα, ενσωμάτωσε ορισμένα άμυλα, όπως την πατάτα, εντάσσοντάς τα με μέτρο στη διατροφή του.

Σχετικά Άρθρα