ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δίαιτα με χαμηλά λιπαρά ή με λίγους υδατάνθρακες;

21 Φεβρουαρίου 2022, 09:00

images

Έρευνα από την ιατρική εταιρεία Cochrane Collaboration προσπάθησε να βάλει τέλος στο δίλημμα «Ποια δίαιτα είναι καλύτερη και πιο αποτελεσματική; Η χαμηλή σε λιπαρά ή η χαμηλή σε υδατάνθρακες;»... Για την ανασκόπηση, οι ερευνητές βρήκαν 61 δοκιμές με σχεδόν 7.000 συμμετέχοντες που θεωρήθηκαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι συντομότερες δοκιμές – 37 από αυτές – διήρκεσαν έξι μήνες ή λιγότερο, ενώ υπήρχαν έξι δοκιμές που διήρκησαν δύο χρόνια.

Συνδυάζοντας τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δύο τύποι δίαιτας είχαν περίπου την ίδια απόδοση. Στις μελέτες μικρότερης διάρκειας, τα άτομα που ακολούθησαν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων έχασαν κατά μέσο όρο περίπου 2 κιλά περισσότερα από εκείνους που ακολούθησαν δίαιτες χαμηλών λιπαρών (αυτό το ποσό δεν είναι στατιστικά σημαντικό). Μακροπρόθεσμα όμως, υπήρξε ακόμη μικρότερη διαφορά. Οι δύο δίαιτες είχαν επίσης ως αποτέλεσμα ελάχιστες ή καθόλου διαφορές στους δείκτες υγείας όπως η αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Υπάρχει, όμως, ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη: Παρόλο που και οι δύο ομάδες έχασαν βάρος συνολικά, η απώλεια βάρους διέφερε πολύ από άτομο σε άτομο. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων λειτούργησαν πολύ καλύτερα για μερικούς ανθρώπους και καθόλου για άλλους. Το ίδιο ισχύει και για τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι δίαιτες δεν είναι ενιαίες, εξήγησε η Μάρθα Φιλντ, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διατροφής ανακαλύπτουν ότι πολλοί παράγοντες – γενετικοί, μικροβίωμα του εντέρου , φάρμακα, τρόπος ζωής και πολλά άλλα – συμβάλλουν στον τρόπο με τον οποίο κάθε άτομο ανταποκρίνεται σε μια συγκεκριμένη δίαιτα.

Καθώς η επιστήμη της διατροφής έχει εξελιχθεί, η μετάβαση προς μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση είναι κάτι που όλοι βλέπουμε ως σημαντικό στόχο», είπε και συμπλήρωσε: «Όταν μπαίνεις στις λεπτομέρειες και τη μεταβλητότητα από άτομο σε άτομο, αυτό στοχεύει στο να βρεθεί η διατροφή ακριβείας».

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας έχουν ξεκινήσει μια νέα ερευνητική προσπάθεια με την ονομασία Nutrition for Precision Health που διερευνά τις ατομικές απαντήσεις στη δίαιτα.

Στο μεταξύ, πρόσθεσε η Φιλντ, "οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη αρκετά για να προσδιορίσουν ποιες δίαιτες λειτουργούν καλύτερα και για ποιους ανθρώπους. Υπάρχουν όμως κάποιες γενικές συστάσεις που πιθανώς ισχύουν για όλους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία: Τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες, πίνετε αρκετό νερό και παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο δραστήριοι".

Το συμπέρασμα είναι λοιπόν ότι δεν υπάρχει δίαιτα που να λειτουργεί για όλους καλύτερα για την απώλεια βάρους. Αλλά με όλες τις υφιστάμενες επιλογές, μπορείτε να βρείτε αυτή που σάς ταιριάζει καλύτερα σε προσωπικό επίπεδο.



Σχετικά Άρθρα