ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δίαιτα IIFYM: Τι είναι και ποια η χρησιμότητά της

18 Ιουλίου 2022, 09:00

images

Η δίαιτα "If It Fits Your Macros" είναι ένα ευέλικτο διατροφικό πρόγραμμα στο οποίο «καμία τροφή δεν είναι απεριόριστη», αναφέρει η Brittney Bearden, διαιτολόγος και υπεύθυνη αθλητικής διατροφής στην Texas Health Sports Medicine στο Ντάλας.

Ειδικότερα, η θεωρία που διέπει τη δίαιτα IIFYM είναι ότι ανεξάρτητα από τα τρόφιμα που τρώτε –είτε είναι πίτσα με πολλές θερμίδες είτε ψητό κοτόπουλο με λίγες θερμίδες– θα χάσετε βάρος σταθερά εάν παραμείνετε εντός των μακροθρεπτικών συστατικών που έχετε στόχο για την απώλεια βάρους, λέει η Lisa Jones διαιτολόγος με έδρα τη Φιλαδέλφεια. Τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά είναι οι υδατάνθρακες, η πρωτεΐνη και το λίπος.

Για να ακολουθήσετε τη δίαιτα IIFYM, πρέπει να καθορίσετε πόσα γραμμάρια υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίπους χρειάζεστε σε καθημερινή βάση για να επιτύχετε τους στόχους σας, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους. Αφού προσδιορίσετε τις ανάγκες σας σε μακροθρεπτικά συστατικά, πρέπει να παραμένετε μέσα σε αυτά τα όρια κάθε μέρα. Αυτό απαιτεί παρακολούθηση και, εάν είναι απαραίτητο, αλλαγή στην πρόσληψη τροφής.

Όπως με τα περισσότερα σχέδια απώλειας βάρους, πολλές μεμονωμένες δίαιτες IIFYM πιθανότατα θα είναι υψηλότερες σε πρωτεΐνες και λίπος και χαμηλότερες σε υδατάνθρακες,  εξηγεί η Lauren Manaker, διαιτολόγος με έδρα το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας. Σημειώνει ότι η αναλογία πρωτεΐνης, λίπους και υδατανθράκων θα ποικίλλει ανά άτομο, «επειδή οι ανάγκες κάθε ατόμου θα είναι διαφορετικές». Επομένως, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ποια είδη τροφίμων έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάθε μακροθρεπτικό συστατικό.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι:

Αρτοσκευάσματα (ψωμί, δημητριακά, μπισκότα και ζυμαρικά).

Φασόλια.

Φρούτα (συμπεριλαμβανομένων των μήλων , των μπανανών και των μάνγκο).

Αμυλούχα λαχανικά (καλαμπόκι, γλυκοπατάτες και χειμωνιάτικο σκουός).  

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι:

Βοδινό κρέας.

Γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γάλα και γιαούρτι, για παράδειγμα).

Αυγά.

Ψάρια , συμπεριλαμβανομένων των οστρακοειδών.

Όσπρια.

Ξηροί καρποί.

Τέλος, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε "καλά" λιπαρά είναι:

Αβοκάντο.

Κρόκοι αυγών.

Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός.

Γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά (συμπεριλαμβανομένου του βουτύρου, του τυριού, της κρέμας γάλακτος, του πλήρους γάλακτος και του παγωτού).

Μαγιονέζα.

Ξηροί καρποί και βούτυρο ξηρών καρπών.



Σχετικά Άρθρα