ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δίαιτα 5 προς 2 για να μην γίνει ο διαβήτης κύησης μόνιμη νόσος

06 Νοεμβρίου 2021, 09:00

images

Όπως αναφέρουν ειδικοί από το University of South Australia, η απώλεια των περιττών κιλών μετά από μία εγκυμοσύνη στην οποία παρουσιάστηκε διαβήτης κυήσεως, μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα να μην παρουσιάσει διαβήτη τύπου 2. Αλλά όχι μόνον αυτό... Όπως έδειξε η μελέτη τους, ένα διατροφικό σχήμα που ονομάζεται πέντε προς δύο (5:2) είναι το πιο κατάλληλο για αυτές τις γυναίκες.

Η δίαιτα 5:2 επιτρέπει να τρώει η γυναίκα επί πέντε ημέρες κανονικά γεύματα όπως συνήθιζε πάντα (χωρίς υπερβολές) και να μειώνει δραστικά τις θερμίδες που προσλαμβάνει επί δύο διαδοχικές ημέρες. Αυτό βοηθάει τις νέες μητέρες να διατηρούν την ενέργειά τους και να μην έχουν να μαγειρέψουν για τις ίδιες ειδικά γεύματα καθημερινά, καθώς το πρόγραμμά τους μονοπωλείται σχεδόν από τη φροντίδα του νεογέννητου.

Δεδομένου μάλιστα ότι παγκοσμίως 1 στις 5 εγκυμοσύνες παρουσιάζει διαβήτη κυήσεως, και ότι οι γυναίκες αυτές έχουν διπλές πιθανότητες από τις συνομήλικές τους να παρουσιάσουν μετά τον τοκετό διαβήτη τύπου 2 που θα τις ακολουθήσει στο εξής, η άμεση απώλεια των περιττών κιλών χωρίς μεγάλη προσπάθεια έχει μεγάλο επιστημονικό και πρακτικό ενδιαφέρον...

Όπως σημειώνει η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Kristy Gray,"ο διαβήτης κυήσεως είναι το είδος διαβήτη με τη μεγαλύτερη αυξητική τάση στην Αυστραλία καθώς αφορά σήμερα το 15% των κυήσεων. Η δίαιτα 5:2 είναι μια άριστη επιλογή για απώλεια κιλών σε ανθρώπους που έχουν αυξημένες υποχρεώσεις και δεν μπορούν να ασχολούνται συνεχώς με τη διατροφή τους. Η έρευνά μάς έδειξε ότι το διατροφικό σχήμα 5:2 είναι η καλύτερη επιλογή για τις λεχώνες που χρειάζονται ενέργεια και ταυτόχρονα πρέπει να χάσουν βάρος".

Οι ειδικοί, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο American Journal of Clinical Nutrition, συστήνουν βέβαια να συμβουλεύεται η γυναίκα τον θεράποντα γιατρό της πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε δίαιτα.

Σχετικά Άρθρα