ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαφορές στη δομή του εγκεφάλου αγοριών και κοριτσιών με υπερφαγία

11 Νοεμβρίου 2022, 09:00

images

Διεξάγοντας την πρώτη σύγκριση του εγκεφάλου αγοριών και κοριτσιών με διαταραχή υπερφαγίας, μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή Keck του USC βρήκε σημαντικές διαφορές στη δομή του εγκεφάλου μεταξύ των δύο φύλων.

Η μελέτη, η οποία βασίζεται σε προηγούμενες εργασίες που υποδηλώνουν ότι η διαταραχή υπερφαγίας είναι ενσωματωμένη στον εγκέφαλο από νεαρή ηλικία, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την κατανόηση της νευροβιολογίας της υπερφαγίας και του τρόπου με τον οποίο διαφέρει μεταξύ των δύο φύλων. Παρουσιάζει επίσης κρίσιμες ενδείξεις ότι οι άνδρες, οι οποίοι στο παρελθόν έμεναν εκτός έρευνας για τις διατροφικές διαταραχές, πρέπει να συμπεριληφθούν στις μελλοντικές προσπάθειες για την κατανόηση της προέλευσης των διαταραχών αυτών.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη Adolescent Brain Cognitive Development, τη μεγαλύτερη μελέτη στις ΗΠΑ για την αξιολόγηση της ανάπτυξης του εγκεφάλου, οι ερευνητές εντόπισαν 38 αγόρια και 33 κορίτσια που είχαν διάγνωση διαταραχής υπερφαγίας από τους 11.875 συμμετέχοντες στη μελέτη. Στα παιδιά αυτά, τα αγόρια αντιπροσωπεύουν περίπου το 57% των ατόμων με διαταραχή υπερφαγίας. Αυτός ο αριθμός αλλάζει μεταξύ των ενηλίκων, με τους ενήλικες άνδρες να αντιπροσωπεύουν περίπου το 43% των ατόμων με διαταραχές υπερφαγίας.

Η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να αξιολογήσει την πυκνότητα της φαιάς ουσίας στους εγκεφάλους των παιδιών 9 και 10 ετών στη μελέτη, μέσω μορφομετρίας βασισμένης σε voxel, μιας τεχνικής νευροαπεικόνισης που επιτρέπει στους ερευνητές να εξετάσουν τις διαφορές στη δομική ανατομία του εγκεφάλου σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποδείχθηκε ότι, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου 74 παιδιών που ταίριαζαν ως προς την ηλικία, το δείκτη μάζας σώματος και την αναπτυξιακή ωρίμανση, τα κορίτσια με διαταραχή υπερφαγίας είχαν αυξημένη πυκνότητα φαιάς ουσίας σε πολλά σημεία του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι συνδέονται με τον έλεγχο των παρορμήσεων, την υπερφαγία και συμπτώματα διατροφικής διαταραχής. Ωστόσο, τα αγόρια με υπερφαγία δεν είχαν αυξημένη πυκνότητα φαιάς ουσίας σε αυτές τις περιοχές.

"Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι οποιαδήποτε νευροβιολογική υπόθεση της υπερφαγίας, πρέπει να προσαρμόζεται στο φύλο», δήλωσε ο Stuart Murray, DClinPsych, PhD, Della Martin αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής και Επιστημών της Συμπεριφοράς, Keck School of Medicine of USC.

«Οι διαφορές στη δομή του εγκεφάλου μεταξύ αγοριών και κοριτσιών με διαταραχές υπερφαγίας, σημαίνει ότι οποιεσδήποτε θεραπείες στοχεύουν τον εγκέφαλο πρέπει να δοκιμάζονται, τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες», είπε ο Murray. «Διαφορετικά, θα στοχεύαμε σε τμήματα του εγκεφάλου που δεν είναι απαραίτητα προβληματικά στους άνδρες».

Στη συνέχεια, ο Murray και η ομάδα του θα εξετάσουν εάν, εκτός από τις διαφορές στη δομή, ο εγκέφαλος των ανδρών και των γυναικών με διαταραχή υπερφαγίας λειτουργεί διαφορετικά.


Σχετικά Άρθρα