ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Bρέφη: Γευσιγνωσία τροφών ή θηλασμός;

22 Ιανουαρίου 2023, 08:00

images

Όσο νωρίτερα αρχίσουν τα βρέφη να δοκιμάζουν μικρά δείγματα στερεάς τροφής, τόσο νωρίτερα τρώνε περισσότερο φαγητό και σταματούν να θηλάζουν. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και το Πανεπιστήμιο Sophiahemmet.

Στη νέα μελέτη που έγινε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και στο Πανεπιστήμιο Sophiahemmet, που δημοσιεύτηκε στο International Breastfeeding Journal , συμμετείχαν 1.251 βρέφη από όλη τη Σουηδία και οι μητέρες τους. Όταν οι μητέρες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το φαγητό του παιδιού κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια, προέκυψε ότι περίπου τα μισά από τα παιδιά στη μελέτη, το 48%, ξεκίνησαν τη γευσιγνωσία ήδη από τον τέταρτο μήνα. Όσο νωρίτερα άρχιζαν τα βρέφη να γεύονται μικρές ποσότητες στερεάς τροφής, τόσο νωρίτερα ξεκίνησαν να καταναλώνουν και μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε στο να σταματήσει νωρίτερα και ο θηλασμός σε αυτά τα παιδιά.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν όλες οι γυναίκες υποστηρίζουν ότι θέλουν να θηλάσουν το παιδί τους. Οι αντικρουόμενες συμβουλές από τον ΠΟΥ και το Σουηδικό Εθνικό Οργανισμό Τροφίμων και συστάσεις που δεν υποστηρίζονται από στοιχεία, όπως η γευσιγνωσία μικρών ποσοτήτων τροφίμων, καθιστούν πιο δύσκολο για τις μητέρες που θέλουν να θηλάσουν να βρουν την κατάλληλη υποστήριξη για να το κάνουν, και μόνο το 10% των παιδιών στη Σουηδία έχει θηλάσει πλήρως για 6 μήνες.

Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) δηλώνουν ότι ο θηλασμός διασφαλίζει ότι το παιδί μπορεί να τραφεί με ασφάλεια σε περίπτωση πολέμου ή κρίσεων, όπως η αποτυχία του ενεργειακού εφοδιασμού ή η έλλειψη παιδικών τροφών.

"Για αυτόν τον λόγο, είναι ζωτικής σημασίας οι δημόσιες αρχές στη Σουηδία να έχουν συστάσεις που προωθούν τον θηλασμό και να είναι σύμφωνες με τις συστάσεις του ΠΟΥ. 

Διαφορετικά, ο κίνδυνος είναι ότι οι μητέρες θα σταματήσουν να θηλάζουν νωρίτερα και ότι, τόσο η μητέρα, όσο και το παιδί, θα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο δυσμενών συνεπειών για την υγεία», λέει η Eva-Lotta Funkquist, ανώτερη λέκτορας, μαία και μία από τις ερευνήτριες.


Σχετικά Άρθρα