ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βότανα και αφεψήματα για τον χειμώνα

18 Νοεμβρίου 2019, 08:05

images

Τα βότανα λειτουργούν ως ασπίδα έναντι των ιών που μας προκαλούν κρυολόγημα και γρίπη ταλαιπωρώντας τον λαιμό και την μύτη μας με βήχα και συνάχι. Ακόμα όμως κι όταν είμαστε απολύτως καλά, τα κρύα βράδια του χειμώνα περνούν με θαλπωρή και απόλαυση όταν στα χέρια μας κρατάμε ένα φλυτζάνι με ζεστό ρόφημα.

Το φασκόμηλο είναι για πολλούς ο "βασιλιάς" των θεραπευτικών βοτάνων για τις ιώσεις. Καθώς έχει αντισηπτική δράση, είναι ευεργετικό τόσο για τις ενοχλήσεις στο λαιμό όσο και για το στομάχι. Σε μια κούπα με βραστό νερό ρίχνουμε 1 κουταλιά αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλου, το αφήνουμε για 3΄ λεπτά και στη συνέχεια το σουρώνουμε και το πίνουμε σκέτο ή με ένα κουταλάκι μέλι. Προσοχή στην λήψη φασκόμηλου πρέπει αν δείχνουν τα άτομα με υπέρταση και όσοι παθαίνουν επιληπτικές κρίσεις.

Το θυμάρι είναι ένας ακόμα "θησαυρός" της φύσης. Με αντιφλεγμονώδεις, αντιπυρετικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες είναι ό,τι χρειαζόμαστε στο κρυολόγημα. 

Η μαντζουράνα έχει παρόμοιες ιδιότητες καθώς μαλακώνει τον λαιμό και μειώνει τον βήχα. Παρασκευάζεται ως εξής: Σε ένα σκεύος βάζουμε νερό και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε ένα κουταλάκι μαντζουράνα. Μετά προσθέτουμε και λίγο λεμόνι. Το πίνουμε μόλις γίνει πιο χλιαρό. 

Το χαμομήλι τέλος, είναι μια σπουδαία πηγή φυσικών ουσιών που ωφελούν πολλά συστήματα του οργανισμού. Ηρεμεί τα νεύρα, βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας, βοηθάει στην επούλωση των πληγών, των εγκαυμάτων και καταπραΰνει τα εκζέματα όταν το βάζουμε ως κομπρέσα, μειώνει τις φλεγμονές, τονώνει το ανοσοποιητικό και έχει ισχυρή αντισηπτική και αντιερεθιστική δράση και αντιμολυσματικές ιδιότητες για το στομάχι προστατεύοντας από τα έλκη. 

Όπως υποστηρίζουν κάποιοι, το αφέψημα χαμομηλιού μπορεί να μας ανακουφίσει από το φούσκωμα και τα ενοχλητικά αέρια, όπως επίσης και να ανακουφίσει τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

ΠΗΓΗ

Nature

Σχετικά Άρθρα