ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξάνονται τα ποσοστά αλλεργίας στα ακτινίδια σε παιδιά

28 Ιουλίου 2023, 16:00

images

Πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients είχε ως στόχο να συγκεντρώσει πρότυπα αναγνώρισης αλλεργίας στα ακτινίδια για να βελτιώσει τη διαχείριση των ασθενών και την κλινική πρακτική.

Πολλές μελέτες έδειξαν ότι το 9% των παιδιών με τροφικές αλλεργίες στη Γαλλία, ήταν αλλεργικά ή έστω ευαίσθητα στα ακτινίδια. Οι αλλεργίες στα ακτινίδια συχνά συνυπάρχουν με άλλες αλλεργίες όπως η γύρη, το αβοκάντο, η σίκαλη, το κάστανο, το φουντούκι και η μπανάνα.

Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί 13 αλλεργιογόνα στο ακτινίδιο, με την ακτινιδίνη (Act d 1) να είναι το κύριο αλλεργιογόνο που αποτελεί το 50% της συνολικής διαλυτής πρωτεΐνης. Εμφανίζεται κυρίως στην περίπτωση αλλεργικών στα ακτινίδια ατόμων που δεν είναι αλλεργικοί στη γύρη.

Η Act d 1 λειτουργεί ως πρωτεάση κυστεΐνης που οδηγεί στη διάσπαση του φραγμού του επιθηλίου, ο οποίος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ανάπτυξης αλλεργίας στο ακτινίδιο.

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στα ακτινίδια κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Οι πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις συμπτωμάτων στα παιδιά , είναι περιορισμένες. Επιπλέον, τα περισσότερα διαθέσιμα δεδομένα επικεντρώνονται στη διασταυρούμενη αντιδραστικότητα του ακτινιδίου στους ενήλικες. Τυπικά, τα συμπτώματα εμφανίζονται εντός 2 ωρών από την έκθεση/κατανάλωση και περιλαμβάνουν μια αντίδραση, με τη μεσολάβηση IgE.

Οι αντιδράσεις περιλαμβάνουν δερματικά, καρδιαγγειακά, γαστρεντερικά, νευρολογικά και αναπνευστικά συμπτώματα, είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά. Οι αντιδράσεις είναι συχνά με τη μορφή αλλεργίας στη στοματική κοιλότητα, με κνησμό και μυρμήγκιασμα στα χείλη, στο στοματικό βλεννογόνο και στη γλώσσα.

Οι σοβαρές αντιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν κνίδωση, αγγειοοίδημα, οίδημα του λάρυγγα, βήχα, συριγμό, έμετο, ρινίτιδα, βρογχόσπασμο, απώλεια συνείδησης, υπόταση και αναφυλαξία που προκαλείται από την άσκηση που εξαρτάται από την τροφή. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συστηματικές αντιδράσεις, σε πολλά όργανα ταυτόχρονα.

Οι αναφορές περιστατικών δίνουν έμφαση σε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, όπως υποτασικό σοκ και αναφυλαξία. Η σοβαρότητα των αντιδράσεων μπορεί να παρέχει πληροφορίες για το συγκεκριμένο μοριακό πρότυπο ευαισθησίας, βοηθώντας σε κατάλληλες στρατηγικές διαχείρισης.



Σχετικά Άρθρα