ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτό είναι το πιο αρχαίο φρούτο με τις σπουδαίες ιδιότητες

26 Αυγούστου 2020, 10:00

images

Στην Παλαιά Διαθήκη υπάρχει συκιά στον Κήπο της Εδέμ και ο Αδάμ και η Εύα κάλυπταν τα γυμνά σώματα τους με «φύλλα συκής». Στην Αρχαία Ελλάδα πίστευαν ότι η θεά Δήμητρα αποκάλυψε στους θνητούς το φρούτο του φθινοπώρου, το σύκο, το οποίο ήταν το πρώτο φρούτο που δόθηκε στον άνθρωπο. Ιστορικά λέγεται ότι αποτελούσε το αγαπημένο φρούτο της Κλεοπάτρας, η οποία πέθανε από δάγκωμα φιδιού το οποίο βρισκόταν μέσα σε καλάθι με σύκα. Αν θέλουμε λοιπόν να μιλήσουμε για το πιο αρχέγονο φρούτο, ίσως πρέπει να μιλήσουμε για το σύκο!

Σήμερα, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι οι κύριες παραγωγικές χώρες αποξηραμένων σύκων με τα δέντρα να έχουν μακροζωία, που φτάνει ακόμα και τα 100 χρόνια.

Μια μερίδα νωπά σύκα, δηλαδή 100 γραμμάρια, αντιστοιχεί σε 40 γραμμάρια αποξηραμένων. Η θρεπτική τους ανάλυση, τόσο των νωπών όσο και των ξηρών είναι 74 θερμίδες, με 19 γραμμάρια υδατάνθρακες, 16 γραμμάρια σάκχαρα και καθόλου λιπαρά ή νάτριο.

Περιέχουν όμως πολύ κάλιο, το οποίο μπορεί να αντισταθμίσει το νάτριο που καταναλώνουμε από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, και έρχονται δεύτερα -μετά τα πορτοκάλια- σε ασβέστιο. Και βέβαια μια μερίδα προσφέρει το 20% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες, με περισσότερο από το 28% αυτών να είναι διαλυτές. 

Τέλος, τα σύκα περιέχουν πολλές αντιοξειδωτοικές ουσίες όπως είναι οι πολυφαινόλες, η βενζαλδεϋδη και οι κουμαρίνες. Η μεν βενζαλδεϋδη έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία ανθρώπινων καρκινωμάτων, οι δε κουμαρίνες έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ για τη θεραπεία του προστάτη.

Η εποχή των φρέσκων φρούτων είναι μεταξύ του τέλους του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, ανάλογα και με την ποικιλία τους. Τα ώριμα σύκα είναι πιο αρωματικά. Αν η μυρωδιά τους είναι αρκετά ξινή, αυτό σημαίνει ότι έχουν ωριμάσει υπερβολικά και θα έχουν και ξινή γεύση. Όσο πιο ώριμα είναι, τόσα περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά περιέχουν. Μπορούν να καταναλωθούν είτε φρέσκα, είτε αποξηραμένα (προσοχή ότι καταναλώνουμε 100 γραμμάρια φρέσκα αλλά 40 γραμμάρια αποξηραμένα αλλιώς πολλαπλασιάζουμε τις θερμίδες), σε μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού και κομπόστα. 

Σχετικά Άρθρα