ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτές είναι οι τρεις καλύτερες δίαιτες για την καρδιά

27 Ιανουαρίου 2020, 16:05

images

Η ornish, η μεσογειακή και η DASH είναι οι δίαιτες που ψηφίστηκαν από ειδικούς ως πιο υγιεινές διαιτητικές προσεγγίσεις για να προσέχουμε την υγεία της καρδιάς μας.

Η Οrnish φτιάχτηκε το 1977 από τον καθηγητή κλινικής ιατρικής, Dean Ornish, ιδρυτή του Preventive Medicine Research Institute που έχει σκοπό "να νιώθουν οι άνθρωποι καλά, να ζουν περισσότερο, να χάσουν τα περιττά κιλά και να αποκτήσουν καλή υγεία".

Η δίαιτα αυτή ζητεί την κατανάλωση καλής ποιότητας κρέατος και σύνθετων υδατανθράκων και μειωμένη λήψη λίπους. Δεν περιορίζεται όμως σε αυτά καθώς απαιτεί τόσο την αεροβική άσκηση όσο και την άσκηση με βάρη. Λαμβάνει βαθμολογία 3,6 στα 5.

Η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή σε όλους μας. Περιλαμβάνει την κατανάλωση ψαριών, λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, ελαιόλαδου, σύνθετων υδατανθράκων, γαλακτοκομικών και μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα κρέατος. Η βαθμολογία της φτάνει τα 4,2 στα 5.

Η δίαιτα DASH φτιάχτηκε με σκοπό να περιοριστεί η υπέρταση και εστιάζει στην κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά. Απαιτεί όσο το δυνατόν πιο λίγη κατανάλωση κρέατος με έμφαση στα πουλερικά και αποφυγή του κόκκινου κρέατος. Και φυσικά αποκλείει τα αλμυρά τρόφιμα και ζητεί να χρησιμοποιούμε ελάχιστο αλάτι στο φαγητό μας. Σε βαθμολογία λαμβάνει 4,1 στα 5.

ΠΗΓΗ

ESC

Σχετικά Άρθρα