ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτές είναι οι φυτικές τροφές που είναι πιο πλούσιες σε Ω3 λιπαρά

07 Δεκεμβρίου 2023, 10:00

images

Τα Ω3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν σημαντικά στην καλή υγεία του οργανισμού. Στην πραγματικότητα, η λήψη περισσότερων Ω3 λιπαρών οξέων στην καθημερινή διατροφή, μπορεί να προσφέρει μία σειρά από οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν:

⦁Μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

⦁Αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

⦁Μείωση της χοληστερόλης.

⦁Βελτιωμένη μνήμη.

⦁Βελτίωση της διάθεσης.

⦁Μείωση της φλεγμονής.

Τα Ω3 λιπαρά οξέα παρέχουν επίσης μέτρια ανακούφιση για τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, λέει η διαιτολόγος Kristen F. Gradney, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας που έχει επίσης το δικό της ιατρείο στο Baton Rouge της Λουιζιάνα.

Ακολουθούν 4 τροφές -πλην των λιπαρών ψαριών- που αποτελούν πλούσιες πηγές Ω3 λιπαρών:

1. Λιναρόσποροι

Οι λιναρόσποροι αποτελούν ένα σπόρο πλούσιος σε Ω3 λιπαρά οξέα.

Μπορείτε να προσθέσετε μικρές μερίδες αλεσμένου λιναρόσπορου σε:

⦁Smoothies.

⦁Δημητριακά.

⦁Σαλάτες.

⦁Πλιγούρι βρώμης.

⦁Γκρανόλα.

⦁Γιαούρτι.

2. Καρύδια

Τα καρύδια είναι γνωστά για τη συνολική διατροφική τους αξία, αλλά είναι επίσης πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να προσθέσετε τα καρύδια στο φαγητό σας:

⦁Καταναλώστε μια χούφτα καρυδιών ως σνακ.

⦁Προσθέστε τα στο γιαούρτι μαζί με φρέσκα μούρα.

⦁Βάλτε μερικά κομμένα καρύδια πάνω από πλιγούρι βρώμης ή άλλα δημητριακά.

⦁Προσθέστε καρύδια ή λάδι καρυδιού στις σαλάτες σας.

3. Σπόροι Chia

Οι σπόροι chia δεν είναι μόνο μια καλή πηγή ωμέγα-3, με 5.000 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα, αλλά περιέχουν επίσης υγιεινές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και φυτικών ινών, λέει η Bethany M. Doerfler, διαιτολόγος κλινικής έρευνας στο τμήμα Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στο Northwestern Medicine στο Chicago. Εργάζεται επίσης στο Digestive Health Center του τμήματός της.

4. Σόγια

Αν ψάχνετε για περισσότερες φυτικές πηγές για ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τότε σκεφτείτε να προσθέσετε τη σόγια στη διατροφή σας. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων ξηρής καβουρδισμένης σόγιας περιέχει 1.440 χιλιοστόγραμμα Ω3 λιπαρών οξέων, σύμφωνα με τη Daniela Novotny, διαιτολόγος και καθηγήτρια βιοϊατρικών επιστημών στο State University του Missouri.

Ακολουθούν μερικές τροφές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην καθημερινή σας διατροφή:

⦁Φασόλια edamame. Μπορείτε να τα αγοράσετε κατεψυγμένα και να τα προσθέσετε σε σαλάτες ή να τα παρασκευάσετε και να τα απολαύσετε μόνα τους στον ατμό ή ξηρό ψητό.

⦁Γάλα σόγιας. Προσθέστε αυτό το μη γαλακτοκομικό γάλα στα smoothies.

⦁Τόφου. Αυτή η εναλλακτική λύση κρέατος φυτικής προέλευσης που παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας μπορεί να γίνει ψητό, στον ατμό ή τηγανητό.

Σχετικά Άρθρα