ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτές είναι οι δίαιτες του 2019

22 Οκτωβρίου 2019, 08:54

images

Είμαστε δύο μήνες από το τέλος του έτους αλλά ήδη οι ειδικοί έχουν αρχίσει παγκοσμίως να καταμετρούν σωστά και λάθη στα θέματα της διατροφής που επικράτησαν φέτος.

Ήδη έχουν εντοπιστεί οι καλύτερες και οι χειρότερες δίαιτες της χρονιάς.

1. Μεσογειακή Δίαιτα

Η Μεσογειακή Δίαιτα είναι στην κορυφή των προτιμήσεων εδώ και δεκαετίες. Η υγιεινή για την καρδιά δίαιτα που έχει βάσει τα όσπρια, τα δημητριακά, το ελαιόλαδο και τα ψάρια, έχει δοκιμαστεί στο χρόνο και είναι όντως πολύ υγιεινή και αποδοτική στο αδυνάτισμα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ωφελεί την καρδιά, μειώνει την LDL (κακή χοληστερίνη), μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης νόσου Αλτσχάϊμερ και νόσου Πάρκινσον αλλά προλαμβάνει και πολλά ήδη καρκίνου.

2. Η δίαιτα DASH

Η DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) σχεδιάστηκε για να μειώσει την υπέρταση αλλά όπως αποδείχτηκε, έχει κι άλλα οφέλη για την υγεία. Η στόχευση της είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το κοτόπουλο χωρίς πέτσα, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και περιορίζει σημαντικά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, το αλάτι και τα γλυκά.

Εκτός από τη πίεση, καταφέρνει να μειώσει το σάκχαρο και να βελτιώσει την κατάσταση ασθενών με κατάθλιψη.

3. Flexitarian

Η λέξη Flexitarian «παντρεύει» τις λέξεις "flexible" και "vegetarian" που σημαίνουν ελαστική και χορτοφάγος. Πιστεύεται ότι βοηθά στην απώλεια κιλών και ωφελεί την καρδιά.

Σε ένα βιβλίο του, ο Δρ Blatner υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται να διακόψετε εντελώς την κατανάλωση κρέατος για να έχετε τα οφέλη στην καρδιά σας.

4. MIND

Η δίαιτα MIND συνδυάζει στοιχεία της DASH και της μεσογειακής διατροφής.  

Σχεδιάστηκε από ερευνητές στο Rush University Medical Center in Chicago, και αρχικά αφορούσε ασθενείς με εγκεφαλικά και νευρολογικά προβλήματα. Μάλιστα έδειξε ότι η σωστή δίαιτα κάνει καλό στο 53% των ασθενών με Αλτσχάϊμερ.

5. Δίαιτα των Weight Watchers

Η δίαιτα των Weight Watchers σχεδιάστηκε 100% για το αδυνάτισμα όσων την κάνουν προωθώντας ταυτόχρονα υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Πηγή: CBS NEWS

Σχετικά Άρθρα