ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτά είναι τα πιο ωφέλιμα τρόφιμα για την καρδιά

20 Νοεμβρίου 2021, 08:00

images

Η διατήρηση της καλής καρδιακής υγείας είναι μια απλή αλλά ...πολυεπίπεδη διαδικασία. Απαιτεί να διατηρούμε φυσιολογικό σωματικό βάρος, να γυμναζόμαστε έστω και λίγο αλλά με περιοδικότητα, να απέχουμε από την καπνιστική συνήθεια, να αποφεύγουμε το άγχος και να καταναλώνουμε υγιεινές τροφές.

Μούρα, μήλα, μπανάνες, αβοκάντο, σπανάκι κι άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, όσπρια, παρθένο ελαιαόλαδο, ξηροί καρποί, ψάρια αλλά και η μαύρη σοκολάτα είναι μερικά από τα τρόφιμα που ωφελούν την καρδιά μας. Στον αντίποδα, τα λιπαρά κρέατα, τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα τυποποιημένα τρόφιμα τύπου γκοφρέτες, τα επεξεργασμένα όπως είναι τα αλλαντικά, τα παστά λόγω του υπερβολικού αλατιού και τα γλυκά γενικά είναι οι χειρότεροι εχθροί της καρδιάς.

Ένας άλλος παράγοντας υγείας για υγιή καρδιά είναι ο τρόπος της παρασκευής του φαγητού. Ο βρασμός, το άτμισμα, το ψήσιμο σε αντικολλητικό σκεύος χωρίς λίπη είναι οι ιδανικές μέθοδοι. Το τηγάνισμα, το γρήγορο μαγείρεμα και το ψήσιμο στα κάρβουνα θεωρούνται τα λιγότερο υγιεινά.

Όλα αυτά δεν έχουν νόημα αν το άτομο δεν φροντίζει να διατηρεί το σωστό βάρος με το Δείκτη Μάζας Σώματος να μην ξεπερνά το 24 και να περπατάει καθημερινά λίγα χιλιόμετρα ή να γυμνάζεται 3-4 φορές την εβδομάδα επί μισή τουλάχιστον ώρα.

Στους ενήλικες οι ετήσιες αιματολογικές εξετάσεις που θα παρακολουθούν τα λιπίδια και το σάκχαρο στο αίμα θεωρούνται απαραίτητες καθώς τόσο η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, όσο και ο διαβήτης δημιουργούν με τα χρόνια βλάβες στα αγγεία της καρδιάς, ενώ η έγκαιρη αντιμετώπισή τους αναστρέφει την πορεία αυτή.

Σχετικά Άρθρα