ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτά είναι τα καλύτερα τρόφιμα για να λάβουμε τις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε

01 Νοεμβρίου 2020, 09:00

images

Το 1/3 σχεδόν των τροφών που προσλαμβάνουμε καθημερινά πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες, ζωικής αλλά και φυτικής προέλευσης ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας. Οι πρωτεΐνες είναι βασικός παράγοντας ανάπτυξης στα παιδιά, διατήρησης της υγείας στη νεαρή ηλικία αλλά και ευζωίας όταν ο άνθρωπος μπαίνει στη μέση και τρίτη ηλικία όπου χάνει με γοργούς ρυθμούς μυική μάζα.

Κι ενώ η πρώτη τροφή που μας έρχεται στο νου όταν μιλάμε για πρωτεΐνες είναι το κρέας, υπάρχουν αρκετές άλλες που έχουν επίσης τα απαραίτητα συστατικά που χρειαζόμαστε. 

Για παράδειγμα, υπάρχει το τυρί... Το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μικροθρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, D και B12, οι οποίες επίσης βοηθούν στα γερά οστά. 

Μια άλλη, άγνωστη σε πολλούς πηγή είναι οι ξηροί καρποί και διάφοροι σπόροι μπορούν να προστεθούν στα δημητριακά, σε σαλάτες και επιδόρπια όπως το γιαούρτι και να προσφέρουν ένα ισορροπημένο γεύμα. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιες πηγές φυτικών πρωτεϊνών, και περιέχουν καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες και μέταλλα.

Ενώ "βασιλιάς" της πρωτεΐνης είναι το ασπράδι του αυγού. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Bournemouth, εξηγούν ότι ειδικά στο πρωινό γεύμα που συνήθως προτιμάμε τους υδατάνθρακες (ψωμί, φρυγανιές, δημητριακά, κουλουράκια) αντί για πρωτεϊνούχα τρόφιμα, η κατανάλωση αυγών, είναι ο καλύτερος τρόπος να ενισχυθεί η πρόσληψη πρωτεϊνών από την αρχή της ημέρας. Βεβαίως η πρωτεΐνη στο αυγό βρίσκεται στο ασπράδι ενώ μέσω του κρόκου παίρνουμε αρκετή χοληστερίνη, οπότε είναι χρήσιμο στην ομελέτα μας να βάζουμε πχ τρία ασπράδια και έναν κρόκο.

Τέλος, πολύ καλές πηγές φυτικών πρωτεϊνών είναι τα όσπρια που ιδανικά πρέπει να συνδυάζουμε στο μαγείρεμα με ρύζι ή πατάτες καθώς έτσι γίνεται καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό μας. Ταυτόχρονα τα όσπρια περιέχουν φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες και μέταλλα και μπορούν να προστατεύουν από πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως είναι οι καρδιαγγειακές και ο διαβήτης.


Σχετικά Άρθρα