ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτά είναι τα φρούτα του χειμώνα που δεν πρέπει να λείπουν από τα σπίτια μας

08 Μαρτίου 2020, 09:05

images

Ο χειμώνας μπορεί να μην ευνοεί τις καλλιέργειες και την αναγέννηση της φύσης, αλλά έχει τα δικά του φρούτα που είναι από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά ώστε να αποτελούν ένα βασικό "όπλο" για την αντιμετώπιση των ιώσεων. 

-Το πορτοκάλι είναι πολύ ωφέλιμο φρούτο της οικογένειας των εσπεριδοειδών. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, κάλιο, σελήνιο και φυτικές ίνες, β – καροτίνη, πηκτίνη, κάλιο, ασβέστο, σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο κ.ά.

-Το μανταρίνι ανήκει επίσης στην οικογένεια των εσπεριδοειδών. Περιέχει άφθονη βιταμίνη C και καροτινοειδή και είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές και αγχολυτικές ιδιότητές του. Είναι πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών, όπως ναριγενίνη, εσπερετίνη, βιταμίνη Α και καροτένιο και περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο. 

- Το ακτινίδιο περιέχει την περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο φρούτο, μεταξύ αυτών και το πορτοκάλι. Η βιταμίνη C αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, καθώς επίσης και στην παραγωγή κολλαγόνου,. Είναι επίσης καλή πηγή των λιποδιαλυτών βιταμινών Α και Ε, οι οποίες επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές. Τέλος, βοηθάει στη διαδικασία της πέψης και προστατεύει από εποχικές ιώσεις.

-Το μήλο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη και φυτικές ίνες, περιέχει βιταμίνες Α και C, αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες) και μέταλλα. Έχει αντιγηραντική και αντιπυρετική δράση. Επιπλέον έχει αποδειχτεί ότι βοηθά στην πρόληψη του καταρράκτη στους διαβητικούς ασθενείς. Οι πολυφαινόλες, που περιέχονται στα μήλα, προστατεύουν από το στρες, την υπεριώδη ακτινοβολία και τις μολύνσεις. 

-Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, A, E, κάλιο, σίδηρο και σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι ταννίνες, οι πολυφαινόλες και οι ανθοκυανίνες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο ρόδι επιδρούν στο μεταβολισμό της χοληστερόλης μειώνοντας τις καταστροφικές επιδράσεις της "κακής" χοληστερόλης, LDL, στα αγγεία του οργανισμού.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα