ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αχλάδια: Το ταπεινό φρούτο του φθινοπώρου

25 September 2022, 09:00

images

Τα αχλάδια συλλέγονται έως το τέλος Σεπτεμβρίου και μετά συντηρούνται στα ψυγεία για να διατεθούν στην παγκόσμια αγορά και τους χειμερινούς μήνες. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C και τα χρησιμοποιούμε για κομπόστες, γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα, ενώ αρκετοί τα βάζουν και στις σαλάτες.

Το αχλάδι είναι ένα νόστιμο και ελαφρύ φρούτο που μπαίνει από τα πρώτα στη φρουτόκρεμα των βρεφών και αρέσει σε όλους, καθώς η γεύση του δεν είναι έντονη. 

Ως καρποί, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες, αλλά ξεχωρίζουν επίσης επειδή αποδίδουν λίγες θερμίδες και δεν προκαλούν αλλεργίες, όπως άλλα τρόφιμα. Η περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες, παρέχουν προστασία έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου και συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους λόγω της καλής πρόκλησης κορεσμού που προκαλούν.

Δηλαδή, τα αχλάδια μάς χορταίνουν χωρίς να μάς παχαίνουν και για το λόγο αυτό είναι μία πολύ καλή επιλογή για το φθινόπωρο και το χειμώνα. 

Όποια ποικιλία κι αν βρούμε στο σούπερ μάρκετ ή συνειδητά επιλέξουμε, είναι το ίδιο υγιεινά και με παρόμοιες θερμίδες, οπότε δεν τίθεται λόγος να προτιμάμε κάποια και να απορρίπτουμε κάποια άλλα. Μικροί και μεγάλοι μπορούμε να τα τρώμε άφοβα σε καθημερινή βάση (2-3 μέτρια την ημέρα) καθαρίζοντας τον φλοιό τους για πιο εύκολη πέψη, παρότι κάποιοι επιλέγουν να τα τρώνε και ακαθάριστα. 


Σχετικά Άρθρα