ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απώλεια βάρους: Tι να αποφύγετε

23 Ιουλίου 2022, 08:00

images

Για να χάσουν βάρος οι άνθρωποι επιλέγουν διάφορα μέσα - από μια αυστηρή ρουτίνα προπόνησης έως μια αυστηρή δίαιτα-. Όμως, πρέπει να επισημαίνεται ότι η εφαρμογή ακραίων μεθόδων όπως η αφαγία ή η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στον μεταβολισμό του σώματος και, ως εκ τούτου, να είναι επιβλαβής για την υγεία.

Η προπονήτρια των διασημοτήτων στις ΗΠΑ, Yasmin Karachiwala και η διατροφολόγος Pooja Makhija μοιράστηκαν πρόσφατα στο Instagram ένα βίντεο στο οποίο απαριθμούσαν τις «συνήθειες που πρέπει να αποφύγετε για να χάσετε βάρος». «Καταρρίπτοντας τους μύθους για την υγεία και τη φυσική κατάσταση ακολουθώντας τις τάσεις», έγραψε η Karachiwala στη λεζάντα της ανάρτησης.

Οι ειδικοί συνέχισαν να αναφέρουν ότι η μείωση του ύπνου, η εστίαση στις επαναλήψεις και όχι στην τυπολογία κατά την άσκηση, η μείωση των υδατανθράκων από τη διατροφή και η έντονη άσκηση χωρίς διάλειμμα είναι μερικές από τις συνήθειες που μπορούν να εμποδίσουν την απώλεια βάρους.

Στην απώλεια βάρους, ο ύπνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, τόσο πολύ που ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους. «Ο ύπνος για λιγότερο από 6-8 ώρες μπορεί να προκαλέσει κακή ρύθμιση της γκρελίνης και της λεπτίνης που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη όρεξη», ανέφερε η διατροφολόγος. Επίσης, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να διαταράξει την πέψη των γευμάτων, γι' αυτό οι άνθρωποι που στερούνται ύπνου υποφέρουν συχνά από ορμονικές ανισορροπίες και επιθυμούν να καταναλώσουν πρόχειρο φαγητό πλούσιο σε υδατάνθρακες, το οποίο οδηγεί σε αύξηση βάρους. Δεδομένου ότι ο ύπνος ρυθμίζει το μεταβολισμό, η έλλειψη ύπνου ισοδυναμεί με χαμηλότερο μεταβολισμό που τελικά θα οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Η άσκηση για απώλεια βάρους είναι απαραίτητη, αλλά η υπερβολή θα μπορούσε να είναι εξίσου επιβλαβής. Ξεκουράστε το σώμα και ασκηθείτε μόνο 5 έως 6 ημέρες την εβδομάδα, για 45 έως 60 λεπτά, διασφαλίζοντας ότι θα συμπεριλάβετε ένα συνδυασμό αεροβικών προπονήσεων και προπόνησης ενδυνάμωσης. Η υπερβολική άσκηση μπορεί να αυξήσει την όρεξη και έτσι να μην παρατηρήσετε απώλεια βάρους. Η υπερβολική άσκηση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υψηλό ουρικό οξύ στο αίμα που ενδέχεται να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις. Είναι εξίσου σημαντικό να προπονηθείτε με έναν ειδικό για να αποφύγετε τον κίνδυνο τραυματισμού.

Τέλος, πολλοί άνθρωποι μειώνουν τους υδατάνθρακες στοχεύοντας στην απώλεια βάρους. Κατά συνέπεια, χάνουν ακόμη και μερικά σημαντικά αμινοξέα που υπάρχουν μόνο σε υδατάνθρακες. Μειώνουν τους υδατάνθρακες αλλά αυξάνουν την πρόσληψη πρωτεϊνών η οποία, μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να αυξήσει το ουρικό οξύ και να βλάψει τους νεφρούς και το ήπαρ. Οι πλήρεις υδατάνθρακες προκαλούν μια τιμή κορεσμού που είναι πολύ σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης και βιώσιμης διατροφής.


Σχετικά Άρθρα