ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανατρεπτική είδηση: Τα αντιοξειδωτικά διεγείρουν τη ροή του αίματος στους όγκους

05 September 2023, 07:00

images

Η βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά διεγείρουν το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων σε όγκους καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη από το Karolinska Institutet που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Investigation. Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει την ιδέα ότι τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν αντιοξειδωτικά, μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη και τη μετάσταση του όγκου.

«Διαπιστώσαμε ότι τα αντιοξειδωτικά ενεργοποιούν έναν μηχανισμό που προκαλεί τους καρκινικούς όγκους να σχηματίσουν νέα αιμοφόρα αγγεία, κάτι που προκαλεί έκπληξη, καθώς παλαιότερα πιστευόταν ότι τα αντιοξειδωτικά έχουν προστατευτική δράση», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Martin Bergö, καθηγητής στο Τμήμα Βιοεπιστημών και Διατροφή και αντιπρόεδρος του Karolinska Institutet στη Σουηδία. «Τα νέα αιμοφόρα αγγεία θρέφουν τους όγκους και μπορούν να τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν».

«Πολλές κλινικές δοκιμές έχουν αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των αναστολέων αγγειογένεσης, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο επιτυχημένα όσο αναμενόταν», λέει ο Ting Wang, διδακτορικός φοιτητής στην ομάδα του καθηγητή Bergö στο Karolinska Institutet. «Η μελέτη μας ανοίγει το δρόμο για πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης της αγγειογένεσης στους όγκους. Για παράδειγμα, οι ασθενείς των οποίων οι όγκοι εμφανίζουν υψηλά επίπεδα BACH1 μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από τη θεραπεία κατά της αγγειογένεσης από τους ασθενείς με χαμηλά επίπεδα BACH1».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια σειρά κυτταροβιολογικών μεθόδων και επικεντρώθηκαν σε όγκους καρκίνου του πνεύμονα μελετώντας οργανοειδή - μικρούς καλλιεργημένους μικροόγκους από ασθενείς. Μελέτησαν επίσης ποντίκια και δείγματα όγκων ανθρώπινου μαστού και νεφρών. Οι όγκοι στους οποίους ενεργοποιήθηκε το BACH1, είτε μέσω πρόσληψης αντιοξειδωτικών , είτε με υπερέκφραση του γονιδίου BACH1, παρήγαγαν περισσότερα νέα αιμοφόρα αγγεία και ήταν εξαιρετικά ευαίσθητοι στους αναστολείς αγγειογένεσης.

«Το επόμενο βήμα είναι να εξετάσουμε λεπτομερώς πώς τα επίπεδα οξυγόνου και ελεύθερων ριζών μπορούν να ρυθμίσουν την πρωτεΐνη BACH1 και θα συνεχίσουμε να προσδιορίζουμε την κλινική συνάφεια των αποτελεσμάτων μας», λέει ο Ting Wang. «Θα κάνουμε επίσης παρόμοιες μελέτες σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, των νεφρών και του δέρματος».

Σχετικά Άρθρα