ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναψυκτικά light: Δεν έχουν ζάχαρη αλλά δεν είναι εντελώς "αθώα"

26 Ιουνίου 2020, 16:00

images

Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη χρησιμοποιούνται κατά κόρον από άτομα που προσέχουν το σωματικό τους βάρος αλλά και από όσους δεν θέλουν να καταναλώνουν ζάχαρη...

Αλλά αρκετές έρευνες τα έχουν συνδέσει με το μεταβολικό σύνδρομο και άλλες παθήσεις, όπως αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Nutrients.

Μάλιστα, μελέτη σε 749 ενήλικες που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Geriatric Society διαπίστωσε ότι η περιφέρειας της μέσης σε άτομα που κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης καθημερινά ήταν αυξημένη κατά σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο για ένα διάστημα 10 ετών. 

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα τεχνητά γλυκαντικά που περιέχονται σε τέτοια αναψυκτικά μπορεί να αυξήσουν το αίσθημα της πείνας και τελικά την επιθυμία για κατανάλωση πολλών θερμίδων. Επιπλέον, είναι πιθανό να επηρεάσουν τους μηχανισμούς ρύθμισης του βάρους, του σακχάρου στο αίμα και να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Ωστόσο, η κατανάλωσή τους δυο τρεις φορές την εβδομάδα σε μικρή ποσότητα (ένα ποτήρι) δεν φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα. 

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα