ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναψυκτικά: Καθόλου αθώα η δράση τους στον ανθρώπινο οργανισμό

12 Οκτωβρίου 2020, 16:00

images

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association δίνει νέα διάσταση στα αναψυκτικά που καταναλώνουμε με ...ελαφρά την καρδίαν σε καθημερινή βάση.

Ένα κουτί των 330 ml αναψυκτικό, συσκευασμένος χυμός ή ενεργειακό ποτό ημερησίως. αρκεί για να θέσει το καρδιαγγειακό μας σύστημα σε κίνδυνο. Αυτό υποστηρίζουν οι ερευνητές που ανέλυσαν στοιχεία από 6.000 ανθρώπους για ένα διάστημα 12 ετών. Όπως ανακάλυψαν, η καθημερινή κατανάλωση της παραπάνω ποσότητας συνδέθηκε με αύξηση των τριγλυκεριδίων κατά 53% και μείωση της HDL (καλής) χοληστερόλης κατά 98%.

Η έρευνα αφορούσε βέβαια μόνο τα αναψυκτικά με ζάχαρη και όχι τα light που δεν έχουν μεν την ίδια, επιβλαβή επίδραση στην υγεία αλλά οι ειδικοί δεν συνιστούν την υπερκατανάλωση αυτών των ποτών ως εναλλακτική, καθώς απαιτείται περαιτέρω μελέτη.

Η διατροφολόγος του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που συμμετείχε στην έρευνα, Samantha Heller, έδωσε μάλιστα κάποιες συμβουλές ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση τέτοιων ποτών που είναι οι παρακάτω:

-Για τα παιδιά, η κατανάλωση τέτοιων ποτών είναι απαγορευτική αφού μπορεί να τα εθίσει στη γλυκιά γεύση.

-Για τα μεγαλύτερα παιδιά ή τους ενήλικες, η σόδα με πρόσθετο άρωμα ή η προσθήκη λίγου φυσικού χυμού φρούτων ή βοτάνων σε απλό αναψυκτικό σόδας μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή.

-Και πρότεινε εναλλακτικές όπως νερό, τσάι, καφές ή μη ζαχαρούχο γάλα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών και αναψυκτικών δεν προσφέρει κάποιο διατροφικό όφελος και σίγουρα δεν συνιστάται να αποτελεί μέρος της διατροφής των παιδιών.


Σχετικά Άρθρα