ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναλύουμε τον διατροφικό πειρασμό του καλοκαιριού

22 Ιουνίου 2020, 16:00

images

Λίπος, ζάχαρη και θερμίδες αποτελούν τον απόλυτο καλοκαιρινό πειρασμό που αγαπούν ενήλικες και παιδιά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Το όνομα αυτού, παγωτό...

Τα παγωτά περιέχουν γάλα ή και κρέμα γάλακτος. Είναι ως εκ τούτου καλή πηγή ασβεστίου, αλλά επιβαρυμένο με ζάχαρη, θερμίδες και λιπαρά... Και όχι μόνο αυτά... Τα περισσότερα παγωτά περιέχουν ξηρούς καρπούς,που αποδίδουν επίσης αρκετές θερμίδες, αποξηραμένα φρούτα με πολλή ζάχαρη, σιρόπια και πλούσιες σαντιγές. Η μαύρη σοκολάτα είναι το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί αθώο και πραγματικά θρεπτικό.

Ως προς την ανάλυση μιας μερίδας παγωτού μπορεί να περιέχει από 7 έως 22 γραμμάρια λίπους. Τα λιπαρά του παγωτού προέρχονται κυρίως από τα λιπαρά του γάλακτος και από κάποια άλλα συστατικά που πιθανώς προστίθενται κατά την παρασκευή του όπως  η κρέμα γάλακτος, η σοκολάτα κ.ά.. Το λίπος του γάλακτος προσφέρει λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες. Εξάλλου, αρκετά παγωτά  περιέχουν φοινικέλαιο ή το έλαιο ινδικής καρύδας, διότι αυτό τους χαρίζει σταθερότητα, δίχως όμως πάντοτε να αναγράφονται ονομαστικά (επισημαίνονται απλά ως “φυτικά έλαια”), αυτά περιέχουν 60%-90% κορεσμένα λιπαρά.

Οι δε θερμίδες μπορεί να κυμαίνονται από 80 ως 250 στα 100 γραμμάρια παγωτού έτσι, ένα παγωτό μπορεί να αποτελεί από άποψη θερμίδων ένα ολόκληρο γεύμα! 

Τα παγωτά 0% μπορεί να είναι 0% σε ζάχαρη ή σε λίπος ή και στα δύο μαζί. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι 0 σε θερμίδες. Όλα τα συστατικά, φυσικά πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα του παγωτού. Κάποια παγωτά που αναγράφουν μόνο 0% λιπαρά, περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από τα κοινά παγωτά για γευστικούς λόγους. 


Σχετικά Άρθρα