ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανάγκη να χάσουμε τα κιλά που βάλαμε στις γιορτές αλλά με 5 μόνιμες αλλαγές ζωής

09 Ιανουαρίου 2024, 16:00

images

Τόσο ο καναδικός Σύλλογος Διαιτολόγων που εξέδωσε τον επίσημο πρακτικό οδηγό αντιμετώπισής παχυσαρκίας ενηλίκων (Canadian Adult Obesity Clinical Practice Guidelines), όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ), καθώς και o Ευρωπαϊκός Σύλλογος Μελέτης της Παχυσαρκίας (EASO) και ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Διαιτολόγων (EFAD), συγκλίνουν σε ένα πολύ ισχυρό συμπέρασμα: Το βάρος (και ο Δείκτης Μάζας Σώματος) δεν θα πρέπει να αποτελούν τον βασικό δείκτη ορισμού της παχυσαρκίας. Θα πρέπει να γίνει μια μετατόπιση του ενδιαφέροντος, τόσο στις διατροφικές συνήθειες και τη διατροφική συμπεριφορά, όσο και στη βελτίωση των δεικτών υγείας.

«Αυτό στο οποίο προσανατολίζεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, είναι να αλλάξει η οπτική μας απέναντι στην αξιολόγηση του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας και να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον από τον δείκτη της ζυγαριάς σε άλλες παραμέτρους, όπως δείκτες υγείας (πίεση, λιπιδαιμικό προφίλ, επίπεδα σακχάρου κ.α.) καθώς και διατροφικές συμπεριφορές (κατανάλωση φρούτων και  λαχανικών, μείωση πρόσληψης αλατιού, αύξηση φυτικών ινών, αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων κ.α.)», τονίζει ο διαιτολόγος- διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει να πετάξω τη ζυγαριά μου; Ναι αν θέλετε, αλλά όχι απαραίτητα. Η καταγραφή του σωματικού βάρους αποτελεί χωρίς αμφιβολία έναν δείκτη υγείας και η συστηματική καταγραφή σωματικού βάρους, έχει αποδειχθεί σύμμαχος στον έλεγχο βάρους. Όμως, θα πρέπει να τον απομυθοποιήσουμε. Δεν πρέπει να αποτελεί το ζύγισμα το κύριο κριτήριο επιτυχίας της προσπάθειας. Μπορεί δηλαδή το βάρος να μην αλλάξει, αλλά αν έχουν βελτιωθεί οι δείκτες υγείας και η διατροφική συμπεριφορά, τότε έχετε πετύχει. Κι αυτό γιατί το ζητούμενο, που είναι ο κίνδυνος νόσησης από μη μεταδιδόμενες ασθένειες, μειώνεται δραματικά.

«Συμπερασματικά δείτε αυτό το διάστημα μετά τις γιορτές, όχι σαν έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των προσπαθειών απώλειας βάρους, αλλά ως μια σημαντική ευκαιρία να κάνετε μια ουσιαστική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες κι ένα μεγάλο δώρο ζωής στον εαυτό σας», καταλήγει ο κ. Παπαλαζάρου δίνοντας πέντε χρήσιμες συμβουλές:

1. Χρησιμοποιείστε το θυμό σας για τα κιλά που πήρατε και τη θέληση για απώλεια βάρους, ως κίνητρο να αλλάξετε τη διατροφική σας συμπροφορά, κάνοντας ουσιαστικές αλλαγές στη διατροφή σας κι όχι διαιτητικές προσεγγίσεις που προσφέρουν εφήμερες χαρές ζυγίσματος.

2. Επισκεφτείτε τον επιστήμονα διαιτολόγο- διατροφολόγο σας για να εκτιμήσει τις διατροφικές σας συνήθειες και συμπεριφορές.

3. Δουλέψτε σταδιακά την αλλαγή της διατροφικής σας συμπεριφοράς, αλλά  κάνετε κι ένα βήμα πιο βαθιά, δείτε τον τρόπο που σκέφτεστε κι αισθάνεστε απέναντι στο φαγητό, ώστε οι αλλαγές αυτές να γίνουν μόνιμος τρόπος ζωής.

4. Πετάξτε τη ζυγαριά σας, αν θέλετε, αρκεί συστηματικά να αξιολογείτε τη διατροφική σας συμπεριφορά. Αν ο διαιτολόγος σας αξιολογήσει ότι αυτή είναι καλή, τότε το σωματικό βάρος ας μην σας νοιάζει.

5. Όπως πηγαίνετε στον καρδιολόγο για check up μια φορά το χρόνο ή στον οδοντίατρο σας μια φορά το εξάμηνο για καθαρισμό, έτσι, καθιερώστε, να επισκέπτεσθε μια φορά το εξάμηνο το διαιτολόγο σας για μια προληπτική αξιολόγηση των διατροφικών συνήθειων… ανεξάρτητα από το δείκτη της ζυγαριάς σας!

Σχετικά Άρθρα