ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αλλεργία στα κρεμμύδια; Κι όμως υπάρχει!

11 Φεβρουαρίου 2020, 09:05

images

Μέσα στις τόσες διατροφικές αλλεργίες που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως βάζοντας αρκετές φορές ακόμα και την ζωή τους σε κίνδυνο, οι πιο γνωστές αφορούν ξηρούς καρπούς, όστρακα και αβγά. Υπάρχουν όμως και οι λιγότερο γνωστές που δεν είναι όμως καθόλου σπάνιες...

Τάση για εμετό, φαγούρα, κοκκίνισμα, ζαλάδα, πόνος στο στομάχι, διάρροια, πρήξιμο στους βλεννογόνους του στόματος, ακόμα και κλείσιμο των αεραγωγών και δύσπνοια μπορεί να προκαλέσει μια "οικογένεια" λαχανικών στα οποία ανήκουν τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα, τα πράσα και τα σχοινόπρασα.

Και καθώς αποτελούν βασικό συστατικό σχεδόν όλων των φαγητών (ειδικά στην κουζίνα μας που σχεδόν κάθε φαγητό ξεκινά με το τσιγάρισμα ενός κρεμμυδιού) είναι σημαντικό οι πάσχοντες να γνωρίζουν την αλλεργία τους και να προσέχουν τι τρώνε και σε ποια ΄ποσότητα.

Σύμφωνα με την American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology (AAAAI), τα συμπτώματα της αλλεργίας μπορεί να εμφανιστούν σε κάθε επαφή του ασθενούς με το αλλεργιογόνο συστατικό. Ωστόσο, άλλες φορές η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και άλλες απαιτεί ακόμα και άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο.

Για να πιστοποιήσει κάποιος που το υποπτεύεται αν έχει αλλεργία στο κρεμμύδι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φάει μια ποσότητα για να δοκιμάσει... Η σωστή κίνηση είναι να επισκεφτεί γιατρό αλλεργιολόγο ώστε αυτός να τον υποβάλλει σε ειδικά τεστς που θα πιστοποιήσουν την κατάσταση. Ο ειδικός γιατρός εξάλλου θα δώσει και τις οδηγίες για την αντιμετώπιση!


Σχετικά Άρθρα