ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αίσθηση έχει προκαλέσει η δίαιτα 30 - 30- 30

12 Φεβρουαρίου 2024, 09:00

images

Μία ακόμη δίαιτα "της μόδας" κερδίζει δημοτικότητα στα social media. Πρόκειται για τη μέθοδο 30-30-30 που έχει γίνει viral στο TikTok, με πολλούς δημιουργούς περιεχομένου να ισχυρίζονται ότι αυτή η προσέγγιση, τούς βοήθησε να χάσουν βάρος με βιώσιμο τρόπο. Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται μάλιστα ότι, σε αντίθεση με άλλες δίαιτες που έχουν γίνει δημοφιλείς στο παρελθόν, η προσέγγιση 30-30-30 δεν είναι άλλη μία ...μόδα, αλλά αλλαγή τρόπου ζωής.

Η δίαιτα 30-30-30 περιλαμβάνει την κατανάλωση 30 γραμμαρίων πρωτεΐνης μέσα σε 30 λεπτά από το ξύπνημα και στη συνέχεια τη συμπλήρωση 30 λεπτών άσκησης χαμηλής έντασης. Η μέθοδος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο του Tim Ferriss The 4-Hour Body το 2010, αλλά πρόσφατα έγινε δημοφιλής από τον διατροφολόγο και podcaster ευεξίας Gary Brecka.

«Τα καλά νέα σχετικά με τη διατροφή 30-30-30, είναι ότι είναι σχετικά εύλογη σε σύγκριση με ορισμένες από τις προηγούμενες (διατροφές) και, αναμφίβολα, με τις τάσεις που θα το ακολουθήσουν», λέει η Sophie Medlin, διαιτολόγος στην City Dietitians. «Το να έχετε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες, είναι μια καλή ιδέα, καθώς είναι πιο χορταστικό από μερικές από τις τυπικές επιλογές πρωινού μας».

Αυτό σημαίνει ότι θα αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερες ώρες.

Η Natalie Burrows, εξειδικευμένη στη διατροφοθεραπεία και ιδρύτρια της Integral Wellness, συμφωνεί. Επισημαίνει μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στην Ομοσπονδία Αμερικανικών Εταιρειών για την Πειραματική Βιολογία, κατά την οποία δαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που συμπεριελάμβαναν 30 γραμμάρια πρωτεΐνης στο πρωινό τους, κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα.

Η Burrows λέει ότι η σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα για το πρώτο γεύμα της ημέρας – όπως θα κάναμε με την κατανάλωση ενός πρωινού πλούσιου σε πρωτεΐνες – είναι καθοριστική για τις διατροφικές μας επιλογές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η Burrows καταλήγει επισημαίνοντας ότι υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μέθοδος 30-30-30, θα είναι αποτελεσματική, αλλά αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι να υπάρξει μια μέθοδος που μπορεί να επιτευχθεί με συνέπεια μακροπρόθεσμα.

Σχετικά Άρθρα