ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αγαπάμε το καρπούζι όχι μόνο για την γεύση αλλά και για τα θρεπτικά συστατικά του

19 Αυγούστου 2020, 10:00

images

Το καρπούζι είναι ο "βασιλιάς" των καλοκαιρινών φρούτων με πολλούς να το αγαπούν και ελάχιστους να μην λαχταρούν την γλυκιά γεύση και την δροσερή σάρκα του. Εκτός από ένα γευστικό, φθηνό φρούτο του καλοκαιριού, το καρπούζι είναι μια άριστη επιλογή για καλή υγεία μικρών και μεγάλων. 

Ας δούμε γιατί:

Το καρπούζι αποτελείται κατά 92% από νερό. Κι αν λάβουμε υπόψη ότι το νερό που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι κι ένας από τους λόγους που είναι ιδιαίτερα χορταστικά χωρίς να δίνουν πολλές θερμίδες. Ταυτόχρονα, το καρπούζι περιέχει ανά 100 γραμμάρια προϊόντος βιταμίνη C (21% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης), κάλιο (5% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης), μαγνήσιο (4% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης), βιταμίνες B1, B5 και B6 (3% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης) όπως επίσης καροτενοειδή, όπως η β-καροτίνη και το λυκοπένιο, και κιτρουλλίνη που είναι αμινοξύ. Σε ό,τι αφορά ειδικά το λυκοπένιο, έχει γνωστή αντικαρκινική δράση στους καρκίνους του πεπτικού συστήματος αλλά και στον καρκίνο του προστάτη στους στους άνδρες. 

Ταυτόχρονα, πολλά από τα συστατικά του καρπουζιού ωφελούν την καρδιακή υγεία ενώ βοηθούν και τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Σε μια μελέτη του 2015, οι επιστήμονες έδωσαν τα πειραματόζωα καρπούζι και διαπίστωσαν ότι τα ζώα ανέπτυξαν χαμηλότερα επίπεδα του δείκτη φλεγμονής C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και λιγότερο οξειδωτικό στρες.

ΠΗΓΗ

Nutrition

Σχετικά Άρθρα