ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού είναι υψηλότερος σε ενήλικες με υπερβολικό βάρος

04 Ιουνίου 2024, 09:00

images

Άνδρες κάτω των 65 ετών και γυναίκες κάτω των 50 ετών που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Endocrine Society, ENDO 2024. Για τα ευρήματά τους, τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε περιοδικό με κριτές, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών και τη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε πληροφορίες υγείας για 109.259 γυναίκες και 27.239 άνδρες με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο από 25. Εξέτασαν επίσης τα αρχεία καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού μεταξύ 2000 και 2020. Κατά την περίοδο της μελέτης, σημειώθηκαν 12.048 καρδιαγγειακά επεισόδια. 

Για γυναίκες κάτω των 50 ετών και άνδρες κάτω των 65 ετών με παχυσαρκία για 10 χρόνια ή περισσότερο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι υπήρχε μια αύξηση 25% έως 60% στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Ενώ για τις γυναίκες άνω των 50 ετών και τους άνδρες άνω των 65 ετών, δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος.

Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όσο νωρίτερα λαμβάνει κάποιος θεραπεία για την παχυσαρκία, τόσο πιο βελτιωμένη θα είναι η καρδιαγγειακή του υγεία.

«Το υπερβολικό βάρος προκαλεί βλαβερές συνέπειες όταν υφίσταται για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Δρ Andrew Turchin, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής ποιότητας στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας στο Brigham & Women's Hospital καθώς και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη. 

«Η πρόληψη – με την έγκαιρη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας – θα μπορούσε να αποτρέψει τις επιπλοκές και να βελτιώσει τα αποτελέσματα των ασθενών. Αυτές οι πληροφορίες δείχνουν στους γιατρούς ότι η έγκαιρη παρέμβαση, είναι το κλειδί για την πρόληψη των επιπλοκών της παχυσαρκίας. Τώρα που υπάρχουν όλο και περισσότερες επιλογές για να βοηθηθούν τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα να χάσουν βάρος, οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου δεν θα πρέπει να χάσουν χρόνο, καθιστώντας αυτές τις θεραπείες διαθέσιμες στους ασθενείς τους».

Σχετικά Άρθρα