ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει 1 στις 7 έγκυες γυναίκες στις ΗΠΑ

02 Μαΐου 2022, 16:00

images

Τα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης μεταξύ των εγκύων γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνονται και εμφανίζονται πλέον σε τουλάχιστον 1 στους 7 τοκετούς, προειδοποιεί μια νέα έκθεση που εμμέσως πλην σαφώς συνδέει τη φυσική κατάσταση και τη διατροφή, πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με το πρόβλημα αυτό.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, και είναι η κύρια αιτία θανάτου που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με ανακοίνωση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Το συνολικό ποσοστό αυτών που ονομάζονται υπερτασικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη αυξήθηκε από περίπου 13% των τοκετών στο νοσοκομείο το 2017 σε 16% το 2019. Παράλληλα, περίπου το 1/3 των γυναικών που πέθαναν κατά τη διάρκεια του τοκετού είχαν υπερτασική διαταραχή στην εγκυμοσύνη.

Οι υπερτασικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη περιλαμβάνουν τόσο υψηλή αρτηριακή πίεση που ξεκινά κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη, όσο και χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση που είναι παρούσα πριν από την εγκυμοσύνη και συνεχίζεται κατά τη διάρκεια αυτής.

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στις 29 Απριλίου στην Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας των CDC, επιδεικνύει την ανάγκη για καλύτερη πρόληψη, αναγνώριση και θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δήλωσαν οι ερευνητές.

"Υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και τη διαχείριση ατόμων με υπερτασικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών και θανάτων. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη", δήλωσε η Δρ Janet Wright , διευθύντρια του τμήματος Πρόληψης Καρδιακών Παθήσεων και Εγκεφαλικών Επεισοδίων των CDC στο Εθνικό Κέντρο Πρόληψης Χρονίων Νοσημάτων και Προαγωγής Υγείας.

Η έκθεση σημείωσε ότι οι παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - όπως η μεγαλύτερη ηλικία, η παχυσαρκία και ο διαβήτης - έχουν αυξηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες που μαστίζονται με κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης και παχυσαρκία.

Το CDC υπογράμμισε επίσης ότι οι υπερτασικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη επηρεάζουν περισσότερους από 1 στους 5 τοκετούς στα νοσοκομεία μεταξύ μαύρων γυναικών και περίπου 1 στους 6 τοκετούς Αμερικανίδων Ινδών και ιθαγενών στην Αλάσκα. Αυτές οι διαφορές που βασίζονται στη φυλή μπορεί να έχουν κοινωνικές αιτίες, πιστεύει ο Δρ. Zsakeba Henderson, αντιπρόεδρος και ιατρός στο March of Dimes. 


Σχετικά Άρθρα