ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άσκηση μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου νεφρικής νόσου

09 Φεβρουαρίου 2024, 10:00

images

Η άσκηση αποτελεί μία από τις βασικότερες συμβουλές για την πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Η σύσταση αυτή , βασίζεται σε χρόνια έρευνας που δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ένα άλλο πιθανό όφελος της άσκησης: Μείωση του κινδύνου χρόνιας νεφρικής νόσου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι ειδικοί λένε ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, αυξάνει τη ροή του αίματος και έχει αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μπορεί να συμβάλει στα οφέλη της για άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine και έδειξε ότι οι συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, είχαν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνια νεφρική νόσο από εκείνους που δεν το έκαναν. Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου. Περίπου 1 στους 3 ανθρώπους που ζουν με διαβήτη, έχουν επίσης χρόνια νεφρική νόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC.

Το CDC δεν διαχωρίζει μεταξύ του διαβήτη τύπου 1 και του διαβήτη τύπου 2, αλλά μια ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του 2023 έδειξε ότι περίπου το 27% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 είχαν την πάθηση.

«Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, καταλήγουν να πάσχουν από νεφρική νόσο και να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, επομένως οτιδήποτε μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αιμοκάθαρσης, θα είναι καλό για την ποιότητα ζωής του ασθενούς», λέει ο Dr. Kenar Jhaveri, MD, επικεφαλής στο Τμήμα Νεφροπαθειών και Υπέρτασης στο Northwell Health.

Η έρευνα και οι ειδικοί προτείνουν ότι 1 ώρα σωματικής δραστηριότητας καθημερινά, 7 ημέρες την εβδομάδα, προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος. Ωστόσο, οι άνθρωποι που καταφέρνουν να ασκηθούν ακόμη περισσότερο, μπορεί να δουν ακόμη πιο σημαντικά οφέλη.

Σχετικά Άρθρα