ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεν μπορείτε να αδυνατίσετε; Ίσως φταίει ο εγκέφαλος...

28 Αυγούστου 2023, 10:00

images

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανακάλυψαν ότι ο υποθάλαμος του εγκεφάλου, παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο γεγονός ότι κάποιοι είναι υπέρβαροι ή και παχύσαρκοι ενώ προσπαθούν για το αντίθετο. Οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζονται από παράγοντες, όπως τη γενετική, η ρύθμιση των ορμονών και οι περιβαλλοντικές συνθήκες.

«Αν και γνωρίζουμε ότι ο υποθάλαμος είναι σημαντικός για τον καθορισμό του πόσο τρώμε, στην πραγματικότητα έχουμε πολύ λίγες άμεσες πληροφορίες για αυτή την περιοχή του εγκεφάλου σε ζωντανούς ανθρώπους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύ μικρός και δύσκολα διακρίνεται στις παραδοσιακές μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου», εξηγεί η Δρ Στέφανι Μπράουν από το τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Στη συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να αναλύσουν τις εγκεφαλικές σαρώσεις μαγνητικής τομογραφίας 1.351 νεαρών ενηλίκων -ηλικίας 18 έως 40 ετών- με διαφορετικές βαθμολογίες δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Στόχος ήταν να αναζητήσουν τις διαφορές στον υποθάλαμο μεταξύ ατόμων που είναι λιποβαρή, με φυσιολογικό βάρος, υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Όπως αποδείχτηκε, ο συνολικός όγκος του υποθαλάμου ήταν «σημαντικά μεγαλύτερος» στους υπέρβαρους και παχύσαρκους νεαρούς ενήλικες. Οι μεγαλύτερες διαφορές στον όγκο, εντοπίστηκαν στις υποθαλαμικές υποπεριοχές που ελέγχουν την όρεξη μέσω της απελευθέρωσης ορμονών για τη ρύθμιση της πείνας και του κορεσμού.

Αν και η ακριβής σημασία αυτού του ευρήματος παραμένει ασαφής, η Δρ Μπράουν πιστεύει ότι η αλλαγή αυτή μπορεί να σχετίζεται με τη φλεγμονή. Προηγούμενες μελέτες σε ποντίκια, έχουν δείξει ότι μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονή στον υποθάλαμο, οδηγώντας σε αντίσταση στην ινσουλίνη και παχυσαρκία. 

Σχετικά Άρθρα