ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζυγίζουν δεδομένα χωρίς αυστηρά μέτρα στο τραπέζι

11 Ιανουαρίου 2022, 07:45

images

Σημάδια επιβράδυνσης της πανδημίας καταδεικνύουν τις τελευταίες ημέρες τα ημερήσια στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, κάτι που θα ζυγίσουν κατά τη σύσκεψη τους σήμερα ο υπουργός Υγείας και οι επιδημιολόγοι.

Χθες το ποσοστό θετικότητας διαμορφώθηκε στο 3,05% από 137,091 διαγνώσεις από τις οποίες προέκυψαν 4,187 νέα κρούσματα. Σταθερός φαίνεται ότι είναι ο αριθμός των νοσηλειών. Συμφώνα με τα στοιχεία νοσηλεύονται 245 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 86 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Δεν προκρίνεται αυστηροποίηση των μέτρων

Πληροφορίες της StockWatch, αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας δεν προκρίνει την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων διότι θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε να διαφανεί η απόδοση των υφιστάμενων μέτρων που αφορούν στους χώρους εστίασης και στους χώρους εργασίας και τα οποία τέθηκαν χθες σε ισχύ.

Το μέτρο για τους χώρους εστίασης και τις κοινωνικές εκδηλώσεις προνοεί όριο παρουσίας μέχρι 200 προσώπων, ενώ στους χώρους εργασίας προνοείται τηλεργασία σε ποσοστό 50%.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απομακρυσμένο είναι και το ενδεχόμενο να τεθεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο μέτρο για περιορισμό στις μετακινήσεις. Το θέμα αναμένεται να θέσουν στο τραπέζι κάποια μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, αν και η πλειοψηφία εκτιμάται πως θα ταχθεί κατά του μέτρου.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το θέμα της μείωσης της διάρκειας της καραντίνας σε 7 από δέκα ημέρες για θετικά κρούσματα, καθώς με βάση στοιχεία από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στους επαγγελματίες υγείας, υπάρχουν αμφιβολίες για το βαθμό απόδοσης του υφιστάμενου μέτρου.

Όσον αφορά το safe pass των νοσούντων ο υφυπουργός καινοτομίας μέχρι τέλος της εβδομάδας αναμένεται πως θα λάβει ενημέρωση για το αν μπορεί να ανασταλεί το safe pass όσων νοσούν με κορωνοϊό μέχρι να αποδεσμευτούν από την καραντίνα, ενώ ακολούθως θα πρέπει να ενημερωθεί η Ευρώπη, αλλά και η εταιρεία Google στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας απόφασης.

Πάντως αυτό το διάστημα γίνονται οι τεχνικοί έλεγχοι, ενώ προηγουμένως θα ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο.

Προς το τέλος του πέμπτου κύματος πανδημίας

Για το τέλος του πέμπτου κύματος της πανδημίας έκανε λόγο ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας για τον κορωνοϊό, Δρ Λεόντιος Κωστρίκης.

Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Κωστρίκης εξέφρασε την άποψη ότι «φαίνεται να βρισκόμαστε στην κορύφωση των επιδημιολογικών δεικτών, συνεπώς και στο τέλος αυτού του κύματος της πανδημίας».

Σημείωσε ότι «η κορύφωση του πέμπτου κύματος ήταν την Παρασκευή», εκτιμώντας πως είμαστε σε αποδόμηση της καμπύλης αυτή τη στιγμή. «Θα δούμε τις επόμενες ημέρες αν είναι όντως αυτή η παρατήρηση σωστή», είπε.

Να σημειωθεί ότι η σύσκεψη σήμερα θα πραγματοποιηθεί στη μεγάλη αίθουσα του Υπουργείου Οικονομικών στο ισόγειο, επειδή υπάρχει η δυνατότητα τηλεδιάσκεψης, στην οποία θα συμμετέχει και ο κ. Κωστρίκης, ο οποίος αναμένεται πως θα ενημερώσει τα μέλη της σύσκεψης και για το ποσοστό επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον στην κοινότητα το οποίο υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 65%.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα